3. OUJKA 2012. 13:36h

Na Dolcu proslavljen 139. rođendan Marije Jurić Zagorke

Spomenik Marije Jurić Zagorke

Foto

Zagreb
0

Tekst

Danas u 11 sati na zagrebačkoj tržnici Dolac okupilo se stotinjak građana nazvanih po likovima iz romana velike hrvatske spisateljice Marije Jurić Zagorke, kako bi sudjelovali u stvaranju milenijske fotografije u izvdebi poznatog fotografa Šime Strikomana.

Gordane, Siniše, Nere, Jadranke, poredali su se u obliku velikog slova Z, u proslavi 139. rođendana prve hrvatske novinarke, koju je organizirao Centar za ženske studije.

- Zagorka je dala izuzetno veliki doprinos hrvatskoj kulturi za koji smatramo kako nije dovoljno istražen. Izvršila je veliki utjecaj, što se vidi i po brojnim ljudima nazvanima po njenim likovima. Ako su roditelji tako poštivali i cijenili, na ovajnačin htjeli smo obilježiti njen rođendan, kako bismo nekako Zagorku vratili s margine hrvatske književnosti u središte, gdje ona i pripada. Njeno pismo izuzetno je suvremeno. Da je danas živa, sigurno bi pisala blog, jer je bila poznata po kontinuiranom svakodnevnom pisanju. Ona je i prva borkinja za ženska prava kod nas - rekla nam je Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije.

Zagorka je živjela na adresi Dolac 8, gdje se dana nalazi njen Memorijalni stan, u koji, kako nam je Borić ispričala, često navraćaju ljudi nazvani po Zagorkinim likovima. - Stoga smo na istom mjestu htjeli okupiti sve Gordane, Nere, Jadranke, Damire, uz pomoć Šime Strikomana i vatrogasaca grada Zagreba - dodaje Borić.

Zagorkin rođendan bio je jučer, 2.ožujka, pa je već jučer taj dan obilježen nizom događanja. U Memorijalnom stanu sinoć je predstavljen Zbornik radova s Dana Marije Jurić Zagorke, gdje su dodjeljene nagrade s Noći Muzeja o poznavanju Zagorkinih likova. Također, u sklopu festivala "Kratka priča je ženskog roda", predstavljen je izbor najboljih kratkih priča prijavljenih na natječaj festivala.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!