18. SRPNJA 2012. 08:24h

Mimara obilježava 25. godišnjicu osnutka

Muzej Mimara ni nakon dva tjedna strpljivog čekanja nije odgovorio na upit portala Zagrebancija.com

Foto

Zagreb
0

Tekst

Izložba "Tri teme iz fundusa Muzeja Mimara", koja je otvorena večeras u tom zagrebačkom muzeju povodom obilježavanja 25. godišnjice od njegova utemeljenja, nastoji kroz brojne umjetničke predmete iz triju različitih muzejskih zbirki - stakla, slikarstva, te crteža, grafika i iluminacija, pokazati bogatu raznovrsnost zbirke donatora Ante Topića Mimare.

"Takvim izlaganjem heterogene građe željelo se još jednom ukazati na bogatu raznovrsnost umjetničke zbirke velikog donatora Ante Topića Mimare (1898 – 1987.) i na kontinuiranu stručnu i znanstvenu obradu zbirke", ističe se u najavi izložbe.

Izložba je tematski podijeljena na tri cjeline. Prva, koja se odnosi na staklarstvo 19. stoljeća, donosi trideset odabranih radova europske staklarske djelatnosti nastale u radionicama Češke, Šlezije, Beča i Murana. Slike "Krajolik s dugom" i "Parisov sud" dvije su vrijedne slike iz okruženja velikog flamanskog baroknog slikara Petera Paula Rubensa koje čine drugu tematsku cjelinu izložbe.

Treću cjelinu čine armenske sitnoslike iz 1358., dio muzejske zbirke crteža, grafika i minijatura, kojima je autor armenski majstor sitnoslikar i pisar Zakarija Ahtamarci.

Autori izložbe su muzejski savjetnici Lada Ratković-Bukovčan i Slaven Perović, te viši kustos i ravnatelj Tugomir Lukšić.

"I na ovoj izložbi potvrđuje se značaj zbirki iz muzejskog fundusa. Svaki od izloženih predmeta, naime, čini dio potke koja potvrđuje Muzej Mimara kao izvorište analiza i istraživanja čineći ga nezaobilaznim edukativno-znanstvenim središtem Zagreba i Hrvatske", rekla je Ratković-Bukovčan prigodom otvaranja izložbe.

Izložba "Tri teme iz fundusa Muzeja Mimara" je otvorena do 14. listopada, a potom će, od 18. listopada do 18. studenog, u Muzeju Mimara biti predstavljena skupina grafika francuskih malih majstora 19. stoljeća koje pripadaju jednoj privatnoj hrvatskoj zbirci a koje će vlasnik nakon zatvaranja izložbe darovati Muzeju. "Osim što će se takvom donacijom obogatiti muzejski fundus, ona na simboličan način ukazuje i na mogućnosti njegova proširenja", dodaje se.

Posjetitelji će, tako, moći pogledati bakropise kojima su autori Auguste Delatre, Henri Guerard, Charles Jacque, Jules Laurens, Henri Lefort, Gustave Leheutre i Louis Marvy. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!