17. TRAVNJA 2012. 13:11h

Milijunske štete na poljoprivrednim kulturama zbog mraza

Šljiva

Foto

Zagreb
0

Tekst

Gotovo da nema područja Hrvatske u kojem nedavni mraz i temperature koje su se spustile i do minus 11 stupnjeva Celzijevih nisu nanijele već sada preliminarno procijenjene milijunske štete na poljoprivrednim kulturama, posebice voću, a u primorskom dijelu i na maslinama.

Pojedine županije, među kojima je prva bila Zagrebačka proglasile su i elementarnu nepogodu za razdoblje od 5. do 10. travnja, zbog mraza koji je poharao voćnjake u cvatu. Milijunsku štetu na 10 hektara voćnjaka pretrpjela je i obitelj Diković iz Čičke Lazine.

- Jabuka nam je stradala gotovo 80 posto, dok ove godine nećemo imati uopće jagode, požalila se Verica Diković ističući kako je izgubila jedan milijun kuna zbog mraza, a tek je očekuje otplata 22 tisuće kuna mjesečne rate kredita. Cijela obitelj živi isključivo od ugoja i prodaje voća, te poručuju kako je ovo još jedna loša godina u nizu - nakon tuče te suše koja je također teško pogodila hrvatske voćare.

Izgubio cijeli urod trešanja

Čitav urod trešnje izgubio je voćar Jurica Pavelić iz Vukomeričkih Gorica kad mu je niska temperatura poharala čak 1000 stabala. Njegov voćnjak spada među najmodernije u županiji, no čak i uporaba anti-frosta sustava kojeg posjeduje i koji pomaže pri niskim temperaturama nisu mu spasili ovogodišni urod.

- Trebao sam ove godine prvi puta ubrati rod trešnje, a umjesto toga sve je propalo. Šteta se penje na 100 tisuća kuna, a imam mjesečnu ratu kredita od 42 tisuće kuna, izračunao je Pavelić.

Jedan voćar, a dva milijuna kuna štete

Najveći proizvođač jabuka u Zagrebačkoj županiji Mario Di Giusti na svojih 46 hektara voćnjaka izgubio je zbog mraza čak 2 milijuna kuna.

- Otišao mi je sav planirani urod na breskvama, nektarinama te trešnjama. Uspio sam spasiti jagode koje su pod plastenikom, ali jabuke su stradale 80 posto, s nevjericom iznosi ovaj voćar.

I ostale županije zbog udara niskih temperatura zbrajaju štete. Danas je i Brodsko - posavska županija progalsila stanje elementarne nepogode, a povjerenstva su izašla na teren.  Prve procjene štete za zagrebačku županiju koja broji 900 hektara voćnjaka više su od 20 milijuna kuna. No, tek treba dubinski procijeniti, a to će značiti samo jedno - cijeli ovogodišnji domaći urod je teško stradao, prijeti nam nestašica gotovo svog voća, poručuju voćari.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!