21. VELJAE 2012. 23:18h

Marin Knezović (SDP): Privatno pouzetništvo ima predatorski karakter

Foto

Zagreb
0

Tekst

-Privatni vrtići u gradu Zagrebu su nešto što bi trebalo ostati rubna pojava, a ne nešto čemu bi trebalo težiti. Ne treba se u odgoju djece oslanjati na privatnike. Privatno poduzetništvo po prirodi ima predatorski karakter - izjavio je gradski zastupnik SDP-a Marin Knezović na današnjoj sjednici gradskog odbora za kulturu.

Knezović je našao za shodno da iskaže svoje vrlo negativno mišljenje o privatnoj inicijativi na području obrazovanja tijekom rasprave o strategijskom planu za razvoj Zagreba do kraja ovog desetljeća. Gradska uprava Zagreba na čelu s Milanom Bandićem navela je u tom planu kako će jačati model gradnje vrtića po principu javno privatnog partnerstva, ali Knezović smatra da to nije dobar model.

Naveo je kako je on osobno u gradskoj upravi radio na problematici privatnih dječjih vrtića te kako osobno može posvjedočiti da je u toj djelatnosti profit daleko važniji od odgoja. Skeptičan je Knezović i prema uštedama koje ostvari privatnici.

- Po principu javno privatnog partnerstva se gradi škola na Vrbanima III. Vidjet ćemo na kraju koliko će nas ona koštati - rekao je Knezović.  Njegove riječi sigurno neće naići na odobravanje udruge roditelja vrtićke djece "Vrtić za sve". Ta udruga se profilirala tijekom vrtićke krize koju je prošle godine izazvao sukob gradonačelnika Milana Bandića i Gradske Skupštine.

Udruga Vrtić za sve je u tom sukobu vrlo glasno i jasno stala na stranu Gradske skupštine. Na tematskoj sjednici o gradskim vrtićima koju je Gradska skupština organizirala prije par mjeseci, predstavnice te Udruge su iznijele i prijedlog prema kojima bi se u Gradu Zagrebu puno više vrtića gradilo po principu javno privatnog partnerstva. Tamo prisutni zastupnici SDP-a su takav prijedlog tada načelno podržali.

Inače, pritisak Udruge "Vrtići za sve" je pomogao privatnim vrtićima u Zagrebu da izbore odličan status. Naime, na prijedlog gradonačelnika Gradska Skupština je u prosincu donijela odluku da će privatni dječji vrtići dobivati po svakom djetetu jednak iznos subvencije kao i gradski vrtići. Drugim riječima, svaki privatni dječji vrtić u Zagrebu će iz gradskog proračuna dobivati po dvije tisuće kuna mjesečno za svako dijete koje imaju upisano bez obzira koliko još svaki roditelj njima plaća. U gradskim vrtićima je cijena jednaka za sve roditelje i ona od Nove godine iznosi 300 kuna. U privatnim vrtićima cijena je dosta viša i varira od vrtića do vrtića, a cijene nisu značajno snižene ni nakon što su privatni vrtići počeli dobivati dodatne iznose iz proračuna.

Toga se bojala i gradska zastupnica Danira Bilić (HDZ). Ona je pri donošenju odluke o izjednačavanju subvencioniranja gradskih i privatnih dječjih vrtića tražila da se svim vrtićima koji primaju gradske subvencije nametne jedinstvena cijena.

- Ja se bojim da privatni vrtići neće sniziti cijene i ako mi njima damo dodatne novce. A mi te novce dajemo da pomognemo roditeljima i da osigurano da više nema neupisane djece, a ne da vlasnici vrtića ostvare dodatnu dobit. Kako ćemo mi kontrolirati jesu li roditelji djece u privatnim vrtićima profitirali od ove odluke, a to i jeste glavni cilj - upozoravala je tada Danira Bilić na glasno negodovanje predstavnika privatnih vrtića.

One su se protiv nametanja bilo kakvih uvjeta bunile argumentima da se ograničava sloboda poduzetništva ako im Grad propisuje cijene usluge te kako oni ionako ne mogu imati iste cijene jer im ni troškovi poslovanja nisu svima isti. U cijeni najveću stavku, tvrdili su tada, ima lokacija.

Iako je Knezović imao malo grub riječnik, legitimno je ipak pitati vlasnike privatnih vrtića: Ako vam je lokacija ostala ista, a novčana dotacija iz gradskog proračun puno veća, kako to da cijena vrtića danas nije niža? 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!