23. KOLOVOZA 2015. 18:41h

Krijesnica okupila na Sljemenu mlade koji su pobijedili maligne bolesti

Krijesnica

Foto

Zagreb
0

Tekst

Dan otvorenih vrata Prve me?unarodne konvencije mladih lije─Źenih od malignih bolesti pod nazivom "Malo svjetlo nade" u nedjelju je u Domu Crvenoga kri┼ża na Sljemenu okupio 50-ak mladih, koji su uz zabavni i edukativni program razgovarali o izgradnji partnerstva.

Konvenciju je organizirala "Krijesnica", udruga za pomo─ç djeci i obiteljima suo─Źenima s malignim bolestima, koja postoji 15 godina.

─Źlanica udruge Ana Raduni─ç rekla je da se od 2013. godine iz kampa udruge organizirala grupica mladih te po─Źela s projektima okupljanja mladih. "Pou─Źeni primjerima dobre prakse europskih zemalja, 'Mlade krijesnice' su odlu─Źile proširiti regionalno okupljanje, te su pozvali mlade iz cijele Europe i uspjeli organizirati konvenciju" kazala je. Raduni─ç je dodala da su ─Źlanovi udruge na 20-tak sastanaka prošli 13 edukacija te sudjelovali na regionalnim i sli─Źnim okupljanjima mladih, koji na ovakvim dru┼żenjima do┼żive emocionalni rast, bitan za njihovo uklapanje u svakodnevni ┼żivot.

"Ja nisam ono što mi se dogodilo, ja sam ono što biram postati" moto je "Mladih krijesnica".

Prvi cilj konvencije je izgradnja partnerstva, s ciljem povezivanja na me?unarodnoj razini, te osna┼żiti mlade podizanjem kompetencija kroz predavanja, radionice i razmjenu iskustava. Istaknuta je i va┼żnost informiranja i senzibiliziranja stru─Źne zdravstvene i šire javnosti te skretanje pa┼żnje na potrebno sustavno pra─çenje zdravlja izlije─Źenih od malignih bolesti, tzv. "survovira". "Mlade krijesnice" osmislile su i program po kojemu "survivori" u ulozi volontera pru┼żaju podršku djeci i roditeljima, te promoviraju zdrav na─Źin ┼żivota.

Prva me?unarodna konvencija mladih lije─Źenih od malignih bolesti "Malo svjetlo nade" odr┼żava se od 20. do 24. kolovoza u Domu Crvenog kri┼ża, a sudjeluju mladi iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Rumunjske, Slova─Źke, Slovenije, Srbije, Švicarske, Hrvatske i drugih zemalja.

Mlade je posjetio ministar zdravlja Siniša Varga, poru─Źivši kako je njihov rad hvale vrijedan, a posebno psihološka pomo─ç oboljeloj djeci i njihovim roditeljima.

"Izrazito je va┼żno re─çi da su sve civilne udruge sastavni dio zdravstvenog sustava, a njihova pomo─ç i zalaganje su neprocjenjive i nezamjenjive. Imamo u planu napraviti zakladu za zdravlje, koja bi uz pomo─ç mehanizama prikupljala zna─Źajnija sredstva i na taj na─Źin omogu─çila pomo─ç udrugama", rekao je.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!