23. KOLOVOZA 2015. 18:41h

Krijesnica okupila na Sljemenu mlade koji su pobijedili maligne bolesti

Krijesnica

Foto

Zagreb
0

Tekst

Dan otvorenih vrata Prve međunarodne konvencije mladih liječenih od malignih bolesti pod nazivom "Malo svjetlo nade" u nedjelju je u Domu Crvenoga križa na Sljemenu okupio 50-ak mladih, koji su uz zabavni i edukativni program razgovarali o izgradnji partnerstva.

Konvenciju je organizirala "Krijesnica", udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima, koja postoji 15 godina.

Članica udruge Ana Radunić rekla je da se od 2013. godine iz kampa udruge organizirala grupica mladih te počela s projektima okupljanja mladih. "Poučeni primjerima dobre prakse europskih zemalja, 'Mlade krijesnice' su odlučile proširiti regionalno okupljanje, te su pozvali mlade iz cijele Europe i uspjeli organizirati konvenciju" kazala je. Radunić je dodala da su članovi udruge na 20-tak sastanaka prošli 13 edukacija te sudjelovali na regionalnim i sličnim okupljanjima mladih, koji na ovakvim druženjima dožive emocionalni rast, bitan za njihovo uklapanje u svakodnevni život.

"Ja nisam ono što mi se dogodilo, ja sam ono što biram postati" moto je "Mladih krijesnica".

Prvi cilj konvencije je izgradnja partnerstva, s ciljem povezivanja na međunarodnoj razini, te osnažiti mlade podizanjem kompetencija kroz predavanja, radionice i razmjenu iskustava. Istaknuta je i važnost informiranja i senzibiliziranja stručne zdravstvene i šire javnosti te skretanje pažnje na potrebno sustavno praćenje zdravlja izliječenih od malignih bolesti, tzv. "survovira". "Mlade krijesnice" osmislile su i program po kojemu "survivori" u ulozi volontera pružaju podršku djeci i roditeljima, te promoviraju zdrav način života.

Prva međunarodna konvencija mladih liječenih od malignih bolesti "Malo svjetlo nade" održava se od 20. do 24. kolovoza u Domu Crvenog križa, a sudjeluju mladi iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švicarske, Hrvatske i drugih zemalja.

Mlade je posjetio ministar zdravlja Siniša Varga, poručivši kako je njihov rad hvale vrijedan, a posebno psihološka pomoć oboljeloj djeci i njihovim roditeljima.

"Izrazito je važno reći da su sve civilne udruge sastavni dio zdravstvenog sustava, a njihova pomoć i zalaganje su neprocjenjive i nezamjenjive. Imamo u planu napraviti zakladu za zdravlje, koja bi uz pomoć mehanizama prikupljala značajnija sredstva i na taj način omogućila pomoć udrugama", rekao je.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!