26. KOLOVOZA 2015. 13:51h

KRAJ TRADICIJE Trgovački sud otvorio stečaj nad TOZ Penkalom

Olovke SDP-a i IDS-a koje su se besplatno dijelile za vrijeme izbora pojavile su se na policama riječkog Getroa po cijeni od 20,49 kuna.

Foto

Zagreb
0

Tekst

Trgovački sud u Zagrebu u srijedu je donio rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad trgovačkim društvom TOZ Penkala i za 11. studenog zakazao prvo ročište na kojem će se ispitati prijavljene tražbine vjerovnika.

Prema sudskom rješenju, za stečajnog upravitelja imenovan je Duško Koruga, a pozivaju se svi vjerovnici da u roku 30 dana od isteka osam dana od objave oglasa u Narodnim novinama stečajnom upravitelju prijave svoje tražbine.

Rješenje o otvaranju stečajnog postupka uslijedilo je nakon što je uprava TOZ Penkale u svibnju podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Prema potvrdi Fine iz srpnja, utvr?eno je kako je račun tvrtke u neprekidnoj blokadi 140 dana, a iznos blokade je 731.549 kuna.

Prema prošlomjesečnom izvješću dosadašnjeg privremenog stečajnog upravitelja, stečajni razlog je nesposobnost za plaćanje, a imovina dužnika je dostatna za namirenje troškova prethodnog i stečajnog postupka.

Na ročištu radi utvr?enja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka prokurist dužnika nije se protivio otvaranju stečajnog postupka i priznao je postojanje razloga nesposobnosti za plaćanje. Prokurist nije imao primjedbi na izviješće privremenog stečjanog upravitelja.

U trenutku pokretanja stečaja u TOZ-u je radilo pedesetak radnika, a proizvodnja je prestala sredinom prošlog mjeseca.

TOZ Penkala osnovana je u Zagrebu 1937. godine. Na početku je bila mali pogon za proizvodnju olovaka i pastela da bi kasnije prerasla u veliku tvornicu za proizvodnju školskog i uredskog pribora. 
Zagreb je zahvaljujući radu Slavoljuba Penkale, po kojem je tvornica TOZ od 2001. dopunila svoje ime, svojevremeno bio središte proizvodnje olovaka. Penkala je 1906. godine počeo proizvoditi prvu mehaničku olovku na svijetu, a godinu kasnije i prvo nalivpero. 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!