14. LIPNJA 2013. 14:11h

Jednodnevni štrajk u zagrebačkom HZMO-u

Foto

Zagreb
0

Tekst

Radnički sindikat Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) organizirao je danas jednodnevni štrajk u zagrebačkim područnim službama HZMO-a, tražeći da im Vlada vrati dodatak na staž od 4, 8 i 10 posto.

Odaziv na štrajk je velik, čak 80 posto radnika otišlo je kući, a ostali su raditi samo oni koji moraju raditi po pravilima o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, te šefovi, rekla je predsjednica Sindikata Višnja Stanišić.

Sindikat je organizirao štrajk upozorenja u HZMO-ovim područnim službama u Tvrtkovoj, Trpimirovoj i Žajinoj ulici tvrdeći da su zaposleni u Zavodu diskriminirani u odnosu na ostale javne i državne službenike jer je jedino njima ukinut dodatak na staž od 4, 8 i 10 posto.

Sindikat traži vraćanje tog dodatka i smatra da bi u suprotnom ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i ravnatelj HZMO-a Srećko Vuković trebali podnijeti ostavke.

Po riječima Višnje Stanišić, danas rade samo dva šaltera u područnoj službi u Tvrtkovoj ulici, te po jedan šalter u Trpimirovoj i Žajinoj ulici.

Umirovljenici su danas došli na šaltere u malom broju, a svi koji su došli po pozivima uspjeli su obaviti svoj posao, rekla je Stanišić.

Predsjednica Sindikata tvrdi da je dosad sve prošlo bez incidenata, što više umirovljenici su podržali štrajkaše jer su mnogi od njih i sami osjetili nepravdu i bili praktički silom poslani u mirovinu.

Štrajk će danas završiti s krajem radnog vremena u 16 sati, a u ponedjeljak će HZMO normalno raditi. Stanišić najvljuje da će Sindikat nastaviti sa štrajkovima svakog idućeg mjeseca, sve dok im se ne vrati sporni dodatak.

(Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!