22. LIPNJA 2012. 13:18h

Jastrebarsko: Povodom Dana antifašističke borbe Novosel položio vijence

Foto

Zagreb
0

Tekst

U povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel je sa zamjenikom Stipom Bučarom položio vijence na jaskanskom groblju.

„Svaki oblik totalitarnih režima nije dobrodošao te upravo ovim blagdanom izražavamo počast poginulima za ovaj cilj te zahvalnost što imamo priliku živjeti u demokratskom društvu koje garantira jednaka ljudska prava za svakog od nas. Drage Jaskanke i Jaskanci, čestitam Vam Dan antifašističke borbe.“, izjavio je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Vijence su zajedno s gradonačelnikom Zvonimirom Novoselom i zamjenikom Stipom Bučarom položili i predstavnici vijećnika, te predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Jastrebarsko na čelu s predsjednikom Ivanom Lafterom.

Dan antifašističke borbe obilježava se u spomen na Prvi sisački partizanski odred koji na današnji dan prije 70 godina, 22. lipnja 1941., na dan napada Hitlerove fašističke Njemačke na Sovjetski Savez osnovan na tom mjestu i čiji je prvi zapovjednik bio Vladimir Janić Capo iz Siska. U tom prvom antifašističkom odredu u Hrvatskoj u tada okupiranoj Europi bilo je 79 antifašističkih boraca. Pripadnici Odreda bili su Posavci, gotovo svi Hrvati iz sisačkog kraja. Završetak Drugoga svjetskog rata i pobjedu nad fašizmom i nacizmom doživjelo njih 38.

Ovaj blagdan je od posebne važnosti za slobodnu i demokratsku Hrvatsku koja je stvorena na temeljima antifašizma čime se izražava duboka privrženost vrijednostima suvremene demokracije te demokratsko europsko opredjeljenje.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!