22. SIJENJA 2012. 21:16h

Izgubili smo djevičanstvo. Koga je boljelo?

Uljepšava li se maca za ulazak Hrvatske u EU?

Foto

Zagreb
0

Tekst

Kada su se vodile rasprave hoće li Hrvatska izgubiti svoj suverenitet ulaskom u Europsku uniju netko je suverenitet usporedio sa djevicom. Suverenitet kao i djevičanstvo – ili imaš ili ga nemaš, ali ne možeš ga imati djelomično.

Pa, ako je i bila djevica, Hrvatska je danas izgubila djevičanstvo. I kako to u takvim prigodama inače biva, nekima je bilo ugodno, a neke je boljelo. 

A koga je zaboljelo? Statistički, zaboljelo je svakog trećeg među nama, ali koji su ti? Znamo da nisu saborski zastupnici, ministri u Vladi i hrvatski gradonačelnici. Znamo da nije hrvatski predsjednik, ni sadašnji ni bivši. Znamo da nisu vlasnici i urednici velikih hrvatskih medija.

Među njima nema niti je ikada bilo euroskeptika. Takav je svaki treći Hrvat, ali nijedan među njima. Nije bilo ni među njihovim kolegama u svim drugim bivšim komunističkim državama koje su već ušle u Europsku uniju. Jedino u bivšim komunističkim državama nije bilo euroskeptika u parlamentu u trenutku kada su im države ulazile u Uniju. Europske demokratske države uvijek su imale i još uvijek imaju euroskeptike, ne samo u svojim nacionalnim parlamentima, nego i u Europskom parlamentu.

Šteta što Hrvatska u Europsku uniju nije ušla kao jedna takva demokratska zemlja. Šteta što nije dobila priliku da odraste prije nego što uđe u igru s velikima. Građani Hrvatske nisu zaslužili da ih se u Uniju tjera i nagovara lošim propagandnim bedastoćama, nego da ih se informira o točkama ugovora kojega su hrvatski političari ispregovarali.

Jer mi smo za to glasali. Želimo li da hrvatski političari u naše ime potpišu ugovor o čijem se sadržaju polutajno pregovaralo dugi niz godina?

Mi o sadržaju tog ugovora ozbiljnu raspravu nikada nismo vodili jer za nju nije bilo nikada preduvjeta niti mjesta. Hrvatska politika je i dalje u bitnim pitanjima totalitaristička, a dominantne političke stranke su tek puke legalizirane frakcije raspadnute Komunističke partije. Ali pravac djelovanja identičan – vode narod preko trnja da bi oni došli do zvijezda. Samo što im je životna vodilja nekoć bila jedna crvena, a danas je njih više žutih. I dalje postoje političke dogme od kojih nema odstupanja, ma koliko god da puk bio, što bi oni rekli, kontrarevolucionaran.

Zna se kako se razbija kontrarevolucija. Propagandom i zastrašivanjem. Metode jesu evoluirale, ne i način razmišljanja. Ne prijeti se puškom, ali prijeti se gladi i neisplatom mirovina. Ne ide se zbog uvjerenja na policiju, nego samo na Poreznu upravu.

Jednoumlje je atribut hrvatskih političara i prava narav skrivena iza maski demokrata. Pokažu je uvijek u bitnim pitanjima, poput zvijezda i povlaštenih mirovina. Ne odmažu ni stari drugovi iz saveza socijalističke omladine bez kojih se ne može zamisliti nijedna veća novinska redakcija u Hrvatskoj. Uvjeravali su vas da na ovom referendumu birate između napretka i kaosa. I još bi licemjerno dodali: Izbor je vaš. Kakvi demokrati. Unija je sretna što će ih dobiti.  

U takvoj Hrvatskoj nikada nije mogla biti vođena ozbiljna rasprava o Europskoj uniji jer u takvoj crvenocrnoj Hrvatskoj još uvijek nije komotno dovoditi u pitanje političke dogme. I zato su u ime euroskeptika i htjeli nastupati uglavnom politički ekshibicionisti. Koga oni zastupaju, izbrojali smo na prste svega nekoliko ruku na proteklim parlamentarnim izborima.

Oni nisu mogli biti pravi glas Hrvatske koju je danas malo zaboljelo. Većina građana Hrvatske koji su danas glasali protiv, protiv su glasali zbog samopoštovanja. Većina te većine je u Uniju i željela ući, ali nisu željeli biti gurnuti. Ako se njima ide tražiti neka dominantna politička odrednica onda to nije ni ekstremna desnica ni ektremna ljevica. To je republikanska Hrvatska o kojoj piše Jurica Pavičić u subotnjem Jutarnjem listu i to je konzervativna Hrvatska o kojoj je pisao Nenad Popović u Nacionalu. Jednom rječju, radićevska Hrvatska. Navikla da čeka i nesklona da bira između ekstrema.

Otvorena i tolerantna. Pa i prema Europskoj uniji.


 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!