25. TRAVNJA 2012. 20:50h

FOTO: Izbori u zagrebačkom HDZ-u: Novi predsjednik Ante Zvonimir Golem

Ante Zvonimir Golem

Foto

HDZ Zagreb - izb ...
0

Tekst

Ante Zvonimir Golem uvjerljivo je pobijedio šest protukandidata i postao je novi predsjednik zagrebačkog HDZ-a. Iako je morao ići u drugi krug, sve je bilo riješeno u prvom krugu kada je Golem ostvario nedostižnu prednost. 

 U drugi izborni krug Golem je ušao sa Stipom Mamićem koji je za svega tri glasa bio bolji od četveroplasiranog Ćalete i za dva glasa bolji od Sande Kulić Makar. Novi predsjednik zagrebačkog HDZ-a je u drugom krugu osvojio 230 glasova, a Mamić 122. U prvom krugu je Golem osvojio 172 glasa, a Mamić 53.

Trećeplasirana je kandidatkinja Sanda Kulić Makar sa 51 glasova delegata, a odmah iza nje je Drago Ćaleta- sa 50 glasova. Tomislav Družak osvojio je 23 glasa, Zoran Šangut tek 13, a pčelar Ivan Bračić samo četiri glasa delegata.

Za Bračića ni 'njegovi' nisu glasali

A da je politika kurva dokazao je upravo slučaj Ivana Bračića. Dok je čekao rezultate glasovanja Bračiću je barem desetak ljudi čestitalo i pohvalilo se da su glasovali za njega. Njegovih pet 'najodanijih' delegata je s njim u obližnjem kafiću čekalo da čuje konačne rezultate. Kad se Bračić s njih petero vratio i shvatio da je dobio samo četiri glasa, sinulo mu je da čak ni dva člana njegovog stožera nisu glasovala za njega jer je od ta četiri glasa koje je dobio barem jedan bio- njegov.

Na izbore nisu došli aktualna predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor ni njezin protukandidat Darko Milinović, ali su zato svi drugi kandidati bili tamo. S obzirom na doček, lako je bilo zaključiti kako je potencijalni predsjednik zagrebačkog HDZ-a Golem ujedno i favorit Tomislava Karamarka.

Matija Habljak-.--.-Stipe Mamić
Stipe Mamić
Photo Matija Habljak  
Glasovanju je, od 395 pozvanih delegata, pristupilo 370, a HDZ, osim novog predsjednika, birali su i gradski odbor. Zanimljivo, za 39 mjesta u gradskom odboru javilo se 168 kandidata, dok se za mjesto delegata na općem, izbornom Saboru HDZ-a koji će se održati u svibnju, prijavilo njih 177. A 61 ih se bira.

Tijekom glasovanja nije bilo nikakvih nepravilnosti, ali nije nedostajalo smijeha. Dok je Vladimir Šeks proučavao izborne listiće da vidi koga će zaokružiti, iza leđu mu se 'prišuljao' Đuro Perica, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a i pokušao vidjeti koga Šeks zaokružuje. Kad je Šeks to primijetio, samo je rukom sakrio papir, a Perica se nasmijao.

Nema prepisivanja - poručio je Šeks svome kolegi. S druge strane, saborski zastupnik Milijan Brkić nije skrivao koga je zaokruživao. Kada je odvjetnik Stjepan Vokić pokušao virnuti u njegov papirić, Brkić mu je odgovorio neka se ne brine.

- Zaokružio sam i tvoje ime - rekao je Brkić Vokiću koji se kandidirao za gradski odbor i za mjesto delegata na nacionalnom izbornom saboru HDZ-a.

- Ali stvarno me je zaokružio. Pokazao mi je i listić. Još ne mogu vjerovati. Svaka mu čast - prepričavao je kasnije Vokić u nevjerici. Naime, u pravosudnom miljeu Hrvatske je opće poznato da su Vokić i Brkić kao ulje i voda. Iako su u istoj stranci i dobro se poznaju dosada su se mogli složiti jedino u tome da se u ničemu ne slažu. Sve do sinoć.

To također može značiti i da je Tomislav Karamarko dobio i saveznike na koje donedavno nije računao.

Vie pogledajte u fotogaleriji HDZ Zagreb - izborni skup

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!