19. PROSINCA 2011. 11:44h

Hvala vam što ste glasali za Kukuriku, sada kreću poskupljenja!

Ivo Covic

Foto

Zagreb
0

Tekst

-Poslali ste lijepu božićnu čestitku građanima Zagreba. U njoj piše: Hvala što ste dali glas Kukuriku koaliciji, mi ćemo vama sada poskupiti vodu i javni prijevoz. Kakva je budućnost Holdinga koji je u gubicima i hoće li ga građani izvući iz gliba ovim nametima koje ste najavili? - upitala je gradska zastupnica HDZ-a Božica Šolić predsjednika uprave Zagrebačkog Holdinga Ivu Čovića nakon što je on najavio seriju novogodišnjih poskupljenja.

Odgovorajući na aktualnom satu današnje sjednice Gradske skupštine na pitanja gradskih zastupnika, prvi šef Holdinga je najavio poskupljenja javnog prijevoza, vode i odvoza smeća. Kada će usluge gradskog komunalnog poduzeća poskupjeti i koliko će skuplje biti pokušali su od Čovića doznati gotovo svi HDZ-ovci, ali i nemali broj SDP-ovaca.

Konkretnog odgovora nisu dobili. Osim da je uprava Holdinga ipak počela surađivati s gradonačelnikom.

- Imali smo niz sadržajnih sastanaka s gradskom upravom oko funkcioniranja Holdinga i cijena usluga, ali ovisi u kojem obliku će biti usvojen proračun, pa ćemo onda znati što se od dogovorenbog može i ostvariti. Gradonačelnik i ja smo dogovorili načela na kojima bi se trebala raditi ta promjena naplate komunalnih usluga. Svi oni koji rade i prijevoz plaćaju po punoj cijeni, ne bi trebali plaćati više nego do sada. Studenti i đaci bi trebali imati barem dvaput jeftiniju cijenu od njih, a dogovoreno i da se kategorija besplatnog prijevoza ipak zadrži za neke. U svakom slučaju, cijene javnog prijevoza neće biti veće nego u drugim hrvatskim radovima. Što se tiče vode, Zagreb među rijetkim gradovima ima pročistač vode i ta je usluga uključena u cijenu. Unatoč tomu, Zagreb se nalazi na sredini ljestvice cijena vode po hrvatskim gradovima. Pri tome, cijena za kućanstvo je među najnižim u Hrvatsku, a za industriju najviša. Želimo da se to
izmijeni i ujednači - rekao je Ivo Čović i time dao indirektno naslutiti da će voda poskupjeti za građane, ali pojeftiniti za zagrebačke tvrtke. 

To što ne želi na aktualnom satu govoriti o konkretnim iznosima i datumima poskupljenja Čović je pravdao činjenicom da proračun Grada Zagreba za 2012. godinu nije još usvojen ( a trebao bi biti usvojen kasnije tijekom dana). A usvajanje proračuna je pak temelj dogovora između SDP-a i Čovića s jedne strane i gradonačelnika Bandića s druge strane. Dogovor po kojem će SDP gradom Zagrebom opet u potpunosti zavladati, kooperativni Bandić će mandat odraditi do kraja, a uplatnice takve kohabitacije i dalje će stizati na adrese građana. Samo što će u idućoj godini biti dosta veće nego inače. Koliko veće, doznat ćemo u siječnju. 

-2012. je godina preživljavanja. Situacija će biti gora nego prošle godine i na to se moramo pripremiti - zaključio je priču o poskupljenjima gradonačelnik Bandić.  

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!