5. PROSINCA 2011. 00:09h

Hrvati kaznili povijesne stranke i razjedinjenu desnicu

Danijel Srb

Foto

Zagreb
0

Tekst

Pobjeda Kukuriku koalicije nije ni izblizu blistava kakva je trebala biti i kakva joj je na pladnju bila isporučena.

Kukuriku koalicija je osvojila malo više glasova nego što su osvojile stranke članice te koalicije četiri godine ranije. Uz onoliku negativnu kampanju protiv HDZ-a, bespoštedan kazneni vjetar u leđa od Mladena Bajića i Dinka Cvitana, za lijevu koaliciju je u biti porazno što nije ništa poboljšala svoj rezultat od 2007. godine.

Gledajući objektivne utege koje su na izbore ponijeli, HDZ svojih skoro pedesetak mandata jož može smatrati i uspjehom.

No, daleko najveći gubitnici izbora su tri povijesne hrvatske stranke.

Najstarija hrvatska stranka HSP nije ušla u Sabor, a rezultati izbora opet pokazuju da bi koaliranjem s ostalim pravaškim strankama mogla računati i do 10 mandata. Tih pet do sedam posto pravaških glasova u svakoj izbornoj jedinici koji ipak ne uspijevaju postati više od jednog saborskog mandata rezultat su povratka Ante Đapića u politiku.

Kako pravaše nije dokrajčio na prošlim izborima vratio se da posao dovrši na ovima. Uz asistenciju dobronamjernog, ali potpuno izgubljenog Danijela Srba.

HSS, stranka s najsjajnijom tradicijom, jedva je preživjela. Dovesti stranku braće Radić na jedva par zastupnika u Hrvatskom saboru preporuka je za mirovinu Josipu Friščiću. I zadnja prilika da se HSS spasi od nestanka. A to ne bi bilo dobro ni radi tradicije, ali ni radi hrvatskih seljaka. Seljaci nisu ništa drugo nego nastavak žalosne strategije pravaša. Uz ranjeni HDZ, seljaci su se trebali probati nametnuti kao novi predvnodnici desnice i okupiti pravaše uz sebe kada oni to sami ne znaju.

Rezultati pokazuju da bi takva koalicija odnijela sigurno dvoznamenkast broj mandata, a HSS je, da je primjerice inicirao takvo okupljanje, mogao sigurno barem utrostručiti rezultat koji je napravio sada. Mogli su i sa HSLS-om u koaliciju desnog centra, ali to je već tražilo da se ranije odreknu HDZ-a. No, seljaci su umrli kako bi HDZ-ovci preživjeli. 

HSLS je posebna priča. U kampanju je prva demokratska stranka nove Hrvatske krenula muški i tako i poginula. Samostalno. Predstavili su hrabri gospodarski program, okupili neke zanimljive ljude i pokazali kako u godinu dana od 1 posto doći do četiri posto. No, tih tri do četiri posto su po Hrvatskoj tako ravnomjerno raspodijelili da nigdje nisu mogli odskočiti preko izbornog praga.

HSLS-ovci su pogriješili jer su vjerovali da Hrvatima više nisu bitne lijevo desne igre, nego da ih zanimaju samo gospodarske. Iako je mozak Darinka Kosora vidio slobodni prostor koji se naglo otvara na desnom centru, lijevo srce mu tamo nije dalo. Sotonizacija HDZ-a je pružila veliku izbornu priliku i HSLS-u, ali Dražen Budiša nije bio dovoljan da uvjeri razočarane HDZ-ovce da je HSLS dovoljno desno.

Politički centar, pokazuju to i prošli izbori, u Hrvatskoj sve više odumire. HSLS-u je pitanje opstanka odluka na koju će stranu. Laburisti su dokaz da se svrstavanje isplati. Sedam mandata koje je dobro organizirana lijeva alternativa uspjela uzeti Kukuriku koalicija, izborna je lektira svim tim desnim i centrističkim samoproglašenim vođama. Otpalih glasova na lijevoj strani su zanemarivi, osobito kada se uspoređuju s propalim desnima.

HRAST i Milan Bandić su posebne priče. Ušli su u unaprijed izgubljene priče i pojele još po dva do tri posto glasova po svojim izbornim jedinicima. 

I u konačnici, svi ti birači od centra do desnice, njih oko 25 posto dalo je svoj glas, iako to vjerojatno nisu htjeli, Kukuriku koaliciji. I oni su ti koji su joj donijeli ovu veliku pobjedu.

Glasajući za razjedinjenu desnicu, Hrvati su donijeli rekordan broj saborskih mandata lijevim strankama.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!