5. PROSINCA 2011. 00:09h

Hrvati kaznili povijesne stranke i razjedinjenu desnicu

Danijel Srb

Foto

Zagreb
0

Tekst

Pobjeda Kukuriku koalicije nije ni izblizu blistava kakva je trebala biti i kakva joj je na pladnju bila isporu─Źena.

Kukuriku koalicija je osvojila malo vi┬Üe glasova nego ┬Üto su osvojile stranke ─Źlanice te koalicije ─Źetiri godine ranije. Uz onoliku negativnu kampanju protiv HDZ-a, bespo┬Ütedan kazneni vjetar u le─Ĺa od Mladena Baji─ça i Dinka Cvitana, za lijevu koaliciju je u biti porazno ┬Üto nije ni┬Üta pobolj┬Üala svoj rezultat od 2007. godine.

Gledaju─çi objektivne utege koje su na izbore ponijeli, HDZ svojih skoro pedesetak mandata jo┬× mo┬×e smatrati i uspjehom.

No, daleko najve─çi gubitnici izbora su tri povijesne hrvatske stranke.

Najstarija hrvatska stranka HSP nije u┬Üla u Sabor, a rezultati izbora opet pokazuju da bi koaliranjem s ostalim prava┬Ükim strankama mogla ra─Źunati i do 10 mandata. Tih pet do sedam posto prava┬Ükih glasova u svakoj izbornoj jedinici koji ipak ne uspijevaju postati vi┬Üe od jednog saborskog mandata rezultat su povratka Ante ─Éapi─ça u politiku.

Kako prava┬Üe nije dokraj─Źio na pro┬Ülim izborima vratio se da posao dovr┬Üi na ovima. Uz asistenciju dobronamjernog, ali potpuno izgubljenog Danijela Srba.

HSS, stranka s najsjajnijom tradicijom, jedva je pre┬×ivjela. Dovesti stranku bra─çe Radi─ç na jedva par zastupnika u Hrvatskom saboru preporuka je za mirovinu Josipu Fri┬Ü─Źi─çu. I zadnja prilika da se HSS spasi od nestanka. A to ne bi bilo dobro ni radi tradicije, ali ni radi hrvatskih seljaka. Seljaci nisu ni┬Üta drugo nego nastavak ┬×alosne strategije prava┬Üa. Uz ranjeni HDZ, seljaci su se trebali probati nametnuti kao novi predvnodnici desnice i okupiti prava┬Üe uz sebe kada oni to sami ne znaju.

Rezultati pokazuju da bi takva koalicija odnijela sigurno dvoznamenkast broj mandata, a HSS je, da je primjerice inicirao takvo okupljanje, mogao sigurno barem utrostru─Źiti rezultat koji je napravio sada. Mogli su i sa HSLS-om u koaliciju desnog centra, ali to je ve─ç tra┬×ilo da se ranije odreknu HDZ-a. No, seljaci su umrli kako bi HDZ-ovci pre┬×ivjeli. 

HSLS je posebna pri─Źa. U kampanju je prva demokratska stranka nove Hrvatske krenula mu┬Üki i tako i poginula. Samostalno. Predstavili su hrabri gospodarski program, okupili neke zanimljive ljude i pokazali kako u godinu dana od 1 posto do─çi do ─Źetiri posto. No, tih tri do ─Źetiri posto su po Hrvatskoj tako ravnomjerno raspodijelili da nigdje nisu mogli odsko─Źiti preko izbornog praga.

HSLS-ovci su pogrije┬Üili jer su vjerovali da Hrvatima vi┬Üe nisu bitne lijevo desne igre, nego da ih zanimaju samo gospodarske. Iako je mozak Darinka Kosora vidio slobodni prostor koji se naglo otvara na desnom centru, lijevo srce mu tamo nije dalo. Sotonizacija HDZ-a je pru┬×ila veliku izbornu priliku i HSLS-u, ali Dra┬×en Budi┬Üa nije bio dovoljan da uvjeri razo─Źarane HDZ-ovce da je HSLS dovoljno desno.

Politi─Źki centar, pokazuju to i pro┬Üli izbori, u Hrvatskoj sve vi┬Üe odumire. HSLS-u je pitanje opstanka odluka na koju ─çe stranu. Laburisti su dokaz da se svrstavanje isplati. Sedam mandata koje je dobro organizirana lijeva alternativa uspjela uzeti Kukuriku koalicija, izborna je lektira svim tim desnim i centristi─Źkim samoprogla┬Üenim vo─Ĺama. Otpalih glasova na lijevoj strani su zanemarivi, osobito kada se uspore─Ĺuju s propalim desnima.

HRAST i Milan Bandi─ç su posebne pri─Źe. U┬Üli su u unaprijed izgubljene pri─Źe i pojele jo┬Ü po dva do tri posto glasova po svojim izbornim jedinicima. 

I u kona─Źnici, svi ti bira─Źi od centra do desnice, njih oko 25 posto dalo je svoj glas, iako to vjerojatno nisu htjeli, Kukuriku koaliciji. I oni su ti koji su joj donijeli ovu veliku pobjedu.

Glasaju─çi za razjedinjenu desnicu, Hrvati su donijeli rekordan broj saborskih mandata lijevim strankama.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!