STANARI SE ŽALE

8. SIJENJA 2009. 19:44h

Hladnoća dotukla dotrajale cijevi u Mamutici

Foto

Zagreb
0

Tekst

Osim što za hladnih dana često pucaju cijevi, stanare brinu i potrgane brave na vratima zbog kojih baš svatko može ući u njihovu zgradu.

Zima je ponovno donijela probleme stanarima najveće zgrade u Hrvatskoj, zagrebačke Mamutice. Čak 5000 stanara ulice Božidara Magovca svake zime strahuju od nekog novog problema. Nakon što im je prošle godine problem predstavlja loša izolacija u zidovima i stropu garaže, ove godine problem su cijevi, koje su zimske hladnoće dotukle.

- Prije svega 15-ak dana na jednom je katu pukla cijev, ali to je, na sreću, trajalo samo jedan dan, jer su došli radnici i brzo sve popravili – priča jedan stanar sa ulaza broj 15.

Gorana Banjeglav-.--.-
Photo Gorana Banjeglav  
Kako kaže, on se tek prije dva mjeseca doselio u Mamuticu, a zasada je i više nego zadovoljan. Prodao je veći stan u Središću i uzeo manji u najpoznatijoj zgradi u Travnom, a dosad, kaže, nije imao nikakvih problema s instalacijama. Jedino ga malo muči što za pričuvu daje 270 kuna, no vjeruje da se to isplati.

Cijevi često pucaju zbog hladnoće

Njegova susjeda iz istog ulaza kaže da cijevi često pucaju otkad je zahladilo, ali ih radnici brzo poprave. Dodaje kako je prije nekoliko dana puknuo radijator u knjižnici, zbog čega je sve poplavilo. No, u Knjižnici Novi Zagreb kažu da je ta priča pretjerana.

- Istina, procurio nam je ventil na radijatoru, ali nije bilo poplave. Sve je popravljeno u roku od nekoliko sati. Ah, naši susjedi vole malo pretjerivati, no to ne znači da u roku od pet minuta knjižnica neće biti ponovno poplavljena – kaže knjižničarka. Knjižnica u sklopu Mamutice već je nekoliko puta poplavila, zbog čega je uništeno mnoštvo vrijednih knjiga.

Gorana Banjeglav-.--.-
Photo Gorana Banjeglav  
Potrgane brave olakšavaju ulaz beskućnicima

No, osim puknutih cijevi, zanimljiva je još jedna stvar - potrgane brave na nekim ulaznim vratima u zgrade. Zimski dani posebno su teški za beskućnike i skvotere koji pokušavaju naći bilo kakav koliko-toliko topao smještaj, barem u hladnim noćima kada se temperatura spušta daleko ispod ništice.

Na forumima posvećenima Mamutici mogu se pročitati tvrdnje nekih kako su često znali prespavati na stubištu te zgrade, a ističu da su viši katovi pogodniji za miran san.

Naime, kako se stanari viših katova zgrade, koja sveukupno ima 20 katova, rijetko penju stubama do svojih stanova, one su postale mjesto na kojima često prespavaju beskućnici. Potrgane brave, zbog kojih baš svatko može ući u zgradu, nisu nikakvo jamstvo sigurnosti u najmnogoljudnijoj građevini u Hrvatskoj.

Garaže ispod platoa Mamutice ove su godine relativno suhe, jedino se ispod otvora kroz koje u garažu ulazi svjetlost nakupilo snijega. Kako su otvori nezaštićeni, svaka kap kiše i pahulja snijega pada u garažu na kojoj leži Mamutica, zbog čega nitko ne parkira svoje automobile u blizini tih otvora.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!