23. KOLOVOZA 2015. 12:59h

HDZ položio vijence na grobove Stjepana ?urekovića i Brune Bušića

Zagrebački HDZ polaže vijence na grobove Stjepana ?urekovića i Brune Bušića

Foto

Zagreb
0

Tekst

Zagrebačka organizacija Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na čelu s predsjednikom Gradskog odbora i potpredsjednikom Gradske skupštine Andrijom Mikulićem položila je u nedjelju vijence i zapalila svijeće na grbovima Stjepana ?urekovića i Brune Bušića te na taj način obilježila Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, priopćio je HDZ.

Na taj smo način odali počast, kako je istaknuo HDZ, svim mučki ubijenim hrvatskim emigrantima od strane jugoslavenske tajne policije UDBE te svim ostalim žrtvama komunističkih, fašističkih, nacional-socijalističkih i svih drugih totalitarnih režima.

Izaslanstvo je obišlo i spomen-obilježje na žrtvu hrvatskoga naroda u komunističkom režimu u Lonjščinskoj šumi (Gračani) te spomen-obilježje eksumiranih iz masovne grobnice stradalih 1945. u Gornjoj Kustošiji.

Obilježavanjem Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU koje osu?uju zločine počinjene tijekom totalitarnog komunističkog poretka, napominje HDZ i dodaje kako se posebno prisjeća svih progonjenih i stradalih hrvatskih domoljuba u Hrvatskoj i izvan nje tijekom 1945.-1990.

Njihova je žrtva, ističe u priopćenju, ugra?ena u temelje današnje slobodne, neovisne i demokratske Hrvatske.

Mikulić je ovom prigodom naglasio kako HDZ osu?uje sve totalitarne režime i ne dijeli žrtve. "Danas obilježavamo Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. HDZ osu?uje sve zločine i sve totalitarne režime - i nacional-socijalizam, i fašizam, i komunizam te se u skladu s europskim i općecivilizacijskim standardima, s pijetetom se prisjećamo svih žrtava te se nadamo da se ovakva zlodjela nikada više neće ponoviti", istaknuo je dodavši kako svakim danom sve više ljudi spoznaju što su i kakvi su bili totalitarni i autoritarni režimi.

Važnim smatra spoznaju kako su sve žrtve tih režima nevine i mučki ubijene zbog borbe za neovisnu, demokratsku i slobodnu Hrvatsku.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!