29. SVIBNJA 2012. 13:08h

Grga Jelinić predstavio knjigu `50 godina graditeljstva i stanogradnje`

Grga jelinić promovira svoju knjigu

Foto

Zagreb
0

Tekst

Predstavljanje knjige „50 godina graditeljstva i stanogradnje – Stambene zablude i privilegiji“ autora Grge Jelinića održano je 28. svibnja u Vijećnici HGK.

Knjiga Grge Jelinića jedinstveno je djelo iz područja graditeljstva koja ima jedanaest poglavlja od kojih se posebno mogu izdvojiti Graditeljstvo, koje potiče i dinamizira mnogobrojne gospodarske subjekte, te Standard stanovanja u Hrvatskoj početkom tisućljeća, koji je u posljednjih pola stoljeća višestruko narastao pa je Hrvatska prema tom pokazatelju zauzela iznadprosječno mjesto u Europi.

Mladen Vedriš s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu rekao je kako je graditeljstvo kao i ostale gospodarske djelatnosti podložno oscilacijama, a posljednjih su nekoliko godina prisutni negativni trendovi. To ima dalekosežne posljedice jer graditeljstvo mora biti instrument prevladavanja krize u Hrvatskoj. 

Graditeljstvo zadovoljava temeljnu egzistencijalnu potrebu ljudi pa je stoga razumljiv državni  intervencionizam u tom području, rekla je Dubravka Jurlina Alibegović s Ekonomskog instituta u Zagrebu. Ova knjiga dolazi u pravo vrijeme kada se govori o novom načinu oporezivanja nekretnina i kada je na tržištu veliki broj neprodanih stanova. Naročito je zanimljivo i važno sedmo poglavlje u kojem se razmatra bespravna gradnja jer se ta problematika danas aktualizirala.

Stan nas u velikoj mjeri određuje kao osobe i zbog toga je to, uz ostalo, antropološka kategorija, ustvrdio je Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Osim toga, riječ je o velikoj ekonomskoj vrijednosti koja često upućuje i na naš društveni status. Državni intervencionizam u području stanogradnje mora postojati. Premda je riječ o izuzetno važnoj gospodarskoj djelatnosti, ne postoji strategija stanovanja
i stambene izgradnje a ne postoje ni propisi koji bi regulirali izgradnju socijalnih stanova. 

Na kraju se prigodnim riječima prisutnima obratio i sam autor Grga Jelinić. On je podsjetio da je svojedobno građevinski sektor sudjelovao s 10 posto u stvaranju bruto domaćeg proizvoda, a sličan je postotak vrijedio i za udio u sveukupno zaposlenim, i ti se postoci najvjerojatnije više neće ponoviti. To se ponajprije
odnosi na zaposlenost u građevinarstvu jer je ostvaren golemi tehnološki razvoj u toj djelatnosti. Knjiga ponajprije analizira prošlost jer je budućnost izuzetno teško predvidiva. 

Grga Jelinić proveo je cijeli radni vijek u građevinarstvu, pretežno u stanogradnji. Radio je u dva građevinska poduzeća, u "Udarniku" i "Zagrebstanu", i to na rukovodećim radnim mjestima Jugoslavije o čemu postoje dvije monografije, "Udarnik 1945.-1975." i "Zagrebstan 1978.-2003." čiji je i koautor. Prije ove knjige Jelinić je objavio knjigu intrigantnog naslova "Kako riješiti stambenu krizu" koja je već odavno
rasprodana. 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!