UHVAĆENI NEPLATIŠE

21. SIJENJA 2009. 19:04h

Građani su Zagreb prevarili za 200 milijuna kuna

Stipe Tojčić

Foto

Zagreb
0

Tekst

Uvođenjem jedinstvenih uplatnica Zagrebački je holding naišao na neplatiše, te na 25 posto grada stavio 49 milijuna kuna u sustav naplate.

Uvođenjem jedinstvenog sustava naplate, odnosno jedinstvene uplatnice putem koje će građani istovremeno plaćati naknade za vodu, odvoz smeća, plin i stambenu pričuvu, Zagrebački je holding naišao na mnoge neplatiše koji su izbjegavali svoje obveze plaćanja komunalija.

Međutim, popisivanjem novoizgrađenih stambenih i poslovnih prostora, i to samo na području Kajzerice, Maksimira, Podsljemena i Sesveta, već je osigurano 49 milijuna kuna, a ukoliko se ''efekt neplaćanja'' ponoviti i u ostalim zagrebačkim četvrtima, blagajna bi se, kazao nam je Stipe Tojčić, član uprave Zagrebačkog holdinga zadužen za uvođenje jedinstvene uplatnice, trebala napuniti s 200 milijuna kuna.

Neplatišama oprošteni milijuni i milijuni

- Odlučili smo obići sve objekte u Gradu Zagrebu kojih otprilike ima 350 tisuća, a koji će se svesti na jednu bazu podataka. Prilikom obilaska smo otkrili da većina vlasnika tih prostora ne plaća komunalije, i to po pet, šest godina, ovisno kad su objekti izgrađeni. A obišli smo samo 25 posto grada i time u naplatu stavili 49 milijuna kuna - rekao nam je Tojčić te dodao kako se popisivanje objekata trenutno vrši u Dubravi, a slijedeće će područje biti Susedgrad. Cijeli grad pokrit će se do kraja ove godine.

Naime, građani su do sada primali nekoliko uplatnica, i to iz Vodoopskrbe za potrošnju vode, iz Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva za stambenu pričuvu i iz Čistoće za odvoz smeća, a mnogi od njih kupnjom stana ili poslovnog prostora nisu prijavili komunalije. Nepostojanje zakonske regulative, kao ni kazna za neplaćanje navedenih računa, dodao je Tojčić, dodatna je mana za Zagrebački holding koji ne može naplatiti one godine tijekom kojih vlasnici objekata nisu plaćali naknade.

Holding i Porezna uprava za petama novim vlasnicima

No, ono što je novo, nastavio je nezavisni zastupnik Gradske skupštine, jest paralelno praćenje izgradnje na području cijeloga grada. Prema njegovim riječima, Zagrebački će se holding po pitanju jedinstvene uplatnice povezati s Gradskim uredom za prostorno uređenje, koji izdaje lokacijske dozvole kako bi znali gdje će niknuti novi objekt.

- Spojit ćemo se i s Poreznom upravom kako bi znali kada netko kupi stan, da ga odmah stavimo u sustav naplate. Tako se neće ponavljati ove stvari - naglasio je, te istaknuo kako vlasnici stanova koji nisu plaćali naknade nisu stvarali probleme prilikom potpisivanja zapisnika. Za kraj je zaključio kako je uvođenje jedinstvenog sustava naplate dobar projekt.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!