SVE JE POČELO U CALIFORNIJI

16. KOLOVOZA 2007. 20:43h

FOTO: Skejteri - kraljevi asfalta

Tekst

Koncept je jednostavan, što luđe, što brže, što više i što kompleksnije. Skejta se zbog dobrog osjećaja koji proizlazi iz dobrih trikova.

Osamdesetih su počeli padati prvi trikovi, a gledao se film Thrashing. Kao alfa i omega cijele beach kulture južne Californije, na tadašnjoj Zagrebačkoj televiziji puštao se film 'Dan velikih valova'. Mladi skejteri su skejtali ispred surfshopova... i ideja se rodila.

Legenda o skejtu

'Skejt' je nastao 1950-tih godina u Californiji kada su svi vec bili siti rola, rolshua i rolanja u krug. Surfanje je bilo moguće u rano jutro i večernje sate. Mladim kalifornijcima bilo dosadno ostatak dana pa su skinuli kotačiće sa rolshua i stavili ih na surf daske.

Bankine, zidovi, metalni railovi, betonske kosine su postali mjesta okupljanja skateboardera, gdje su se vježbale vratolomije i trikovi. Do ranih 60tih svaki surfer je imao skateboard i peglao ulicama Venice beach-a, San Francisca i cijele priobalne Californije.Sedamdesetih su se vozili ispražnjeni kućni i napušteni bazeni.

Budući da su Amerikanci otkrili zanimljiv način rekreiranja, ne čudi da sve je to napustilo granice kontinenta i raširilo se po cijelom svijetu.


Krajem 80- tih u Hrvatskoj su operirali 'vozači' u Zagrebu i Splitu i to u velikom broju. Počeli su se buditi i u drugim krajevima zemlje: Osijeku, Vinkovcima, Dubrovniku, Šibeniku, Varaždinu, Čakovcu, Zadru, Puli, Rijeci i Opatiji.

Sagrađene su prve rampe u Splitu i Zagrebu, a korišten je i prazan olimpijski bazen u Šibeniku, kao i gustirne po jadranskoj obali. Skejtera je bilo puno, svi su vozili i samo to je bilo bitno.

1997. godine otvoren je prvi soul and stile SK8 shop, Warehouse. Tada je skateboarding poprimio još veće razmjere. Počela su natjecanja, eventi, sponzorstva, kultura...

Zagrebački skejteri 'na Mimari'

Ovo je teorija, a želite li vidjeti kako to izgleda u praksi, sigurno već znate gdje trebate otići. Na stepenicama i rampama pred Mimarom srest ćete zagrebačke skejtere.

Koga treba izdvojiti? Tko je najveći među njima?

Iz Zagreba između svih razarača bi trebali spomenuti Lebana, Vajta i Ervina. Kome dati kredite? Svima plus za nešto! Neka imena su, nasumce izabrana, a nabrojali su nam ih dečki s Mimare kad smo ih tražili popis faca: Vajt, Leban, Sviben, Postonjski, Garfield, Vukovarac, Radić, Turk, Damjan, Zmajki, Simoneli, Pike, Andy, Jagor, Tudo, Igor, Skic, Tonči, Prokop, Ervin, Dalibor, Španac, Kanta, Krco, Šajba, Seba, Jabuka... Ima ih na stotine. 

U početku su se skejteri smatrali lakoumnim buntovnicima, mladima koji se ne žele pokoriti nikakvim normama, a omiljena glazba bila im je punk. No, danas većina ovih predrasuda nestaje jer je skejtanje sport kojim se bavi najrazličitija paleta mladih ljudi.

Skejterice

Skateboarding je dugo bio smo muški sport, ali već na samom početku najpoznatija ženska predstavnica bila je Peggy Oki. Ona je bila prva cura koja je briljirala 1975. godine nastupom na nacionalnom natjecanju za Zephyr Competition Team. Već 2002. godine skejtalo je oko 26 posto cura.

Devedesetih godina puno više djevojaka počelo se baviti skateboardingom, a danas postoji mnoštvo kampova i organizacija koje podupiru isključivo žensko skejtanje. Također, najvažniji skejt događaji u SAD-u, kao što su X-Games, Gravity Games i Slam City Jam, neizostavno uključuju ženske skejterice.

Skejteri o skejtanju:

- Skejtanje je dosta skup sport no ako imaš talent onda ti neće biti problem osvojiti neka natjecanja i dobiti sponzore. Za prosječan skejt treba izdvojiti oko 1500 kuna, a za malo bolje skejtere od 2000 pa čak i do 5000 kuna - rekao nam je Marko koji vruće dane ovog ljeta provodi na Mimari.

- Ja ne znam ni za jednog proskejtera koji zna 505 trikova koji postoje. Obično skejter odabere jednu vrstu trikova i tu se usavršava. A lagano je samo onih nekoliko osnovnih trikova. Ollie, kickflip, heelflip, pop shove-it, manual i sl. – objasnio nam je Pavle težinu trikova s kojima se skejteri muče vježbajući ih. On je tek mladi skejter koji se uči od starijih.

Osnovna pravila za skejtere:

ˇ Uvijek nosi kacigu!

ˇ Obavezni su štitnici za koljena i laktove.

ˇ Nikad nemoj skejtati u sandalama ili natikačama, već obuj tenisice ili koju drugu čvrstu obuću.

ˇ Skejtaj po pločniku, a ne po ulici (jedino ako je ulica zatvorena za ostala vozila), a najbolje je skejtanje u skateboard parkovima, ukoliko postoje u tvom mjestu.

ˇ Prelaziš li ulicu, siđi sa skejta.

ˇ Izbjegavaj skejtanje po mraku ili u sumrak.

Za skejt je potrebna hrabrost!

Art of Asfalt

Art of Asfalt, ulica na izložbi, je projekt umjetnika koji imaju zajedničko mjesto djelovanja i izražavanja. Svi oni dolaze iz skateboard i ulične kulture, doživljavaju skateboard kao medij izražavanja i temu radova.

Tako npr. Andy Kuljiš upotrebljava skateboard kao podlogu za crtanje, a njegove dijelove kao medije, dok Jaka Babnik i Sergej Vutuc skateboard vide kao spoj realnog i irealnog, pitanje, ali i obično postavljanje momenta ispred gledatelja. Leon Zuodar prevodi impulse s ulice u svoje grafike i slike, dok se Aorta, Filjio i Pas igraju riječima, mislima, parolama, arhitekturom i predmetima, koji su napustili svoju prvobitnu funkciju i oživjeli pa sada potiču prolaznike na razmišljanje.

Asfalt kao projekt ima cilj iza sebe ostaviti spoj slobodnog razmišljanja i djelovanja različitih umjetnika koji ostvaruju novu funkcionalnost za skateboardere i crtače.

Panonnian Challenge 8

Zanimljivost o skejtanju

Jedina država koja je zabranila skateboarding bila je Norveška, i to od 1978. do 1989. godine. To je značilo da je upotreba, kupnja i posjedovanje skejta bilo strogo zabranjeno, što je objašnjeno visokim postotkom ozljeda. Zbog toga su norveški skejteri organizirali skejt parkove duboko u šumama kako bi izbjegli policiju.


Panonnian Challenge 8 održat će se u Osijeku od 23. do 26.08. I ove će se godine elita skate-a, bmx-a i in line-a okupiti u Osijeku na najvećem hrvatskom extreme cirkusu.

Već tradicionalno će discipline biti raspoređene po danima (skate contest u subotu 25.08.), a večeri su rezervirane za svirke i zabavu. Organizatori također najavljuju kako park dobiva novi centralni element koji će biti raznovrsniji od dosadašnjeg fun boxa i koji će zahtijevati ozbiljniju vještinu preživljavanja.

Ako dugo niste bili ispred Mimare, a želite vidjeti skejtere, zavirite u našu FOTOGALERIJU.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!