7. SRPNJA 2013. 14:39h

FOTO: Pogledajte kako je izgledalo zatvaranje Fantastic film festivala

Foto

Završio 3. Fant ...
0

Tekst

Nakon devet fantastičnih noći sinoć je završio dosad najposjećeniji Fantastic Zagreb film festival. Iako je pokrenut prije tek tri godine vrlo brzo je privukao brojne obožavatelje znanstvene fantastike, trilera, fantazije, horora i srodnih žanrova te pažnju medija, struke i filmofila općenito, stoji u priopćenju organizatora.
Fantastic je ove godine publici u Zagrebu ponudio više od 40 filmova, dvije radionice, tri predavanja i filmske diskusije. Uz sada već tradicionalnu fantastičnu lokaciju Ljetne pozornice Tuškanac, kina Europa, ove godine festival je ostvario novu suradnju sa CineStarom. Ta suradnje pomogla je da festival dio svog programa, Mini Fantastic, predstavi i publici u Rijeci, Osijeku i Zadru. 
Bilo je veliko zadovoljstvo ugostiti jednog od najinteresantnijih redatelja ovog žanra Tima Vuorensola iz Finske, koji je svojim filmom ‘Iron Sky‘ po prvi puta napravio svjetski fenomen u prikupljanju financijskih sredstava za neki film. Naime film je nastao suradnjom izme?u tisuća ljudi putem interneta koji su pridonjeli njegovoj kreativnosti i svi sudjelovali u financiranju. Prikupljeno je više od 1,2 milijuna eura! Timo je na svom predavanju ta svoja iskustva podijelio s gledateljima festivala.
Odabirom filmova i lokacija te cjenama ulaznica festival je oduševio ljubitelje žanrovskog filma i Fantastic Zagreb još značajnije pozicionirao kao važan kulturni i turistički doga?aj u Zagrebu. Uz ovogodišnje izdanje veže se nekoliko novosti, a jedna od najznačajnijih je uvo?enje Nagrade publike. Publika 3. Fantastic Zagreb film festivala je uvjerljivo najviše glasova dodijelila znanstveno-fantastičnoj drami KNJIGA SUDNJEG DANA čiju režiju potpisuje južnokorejski redatelj Kim Jee Woon. Stoga će skulptura ‘Nevidljivi tramvaj‘, autorice Vande Jurković, ovih dana otputovati do Južne Koreje. 
‘Vrlo smo ponosni što smo uspjeli organizirati 3. Fantastic Zagreb jer vremena nisu najbolja za ovakve projekte. Bilo nam je teško ali smo ustrajali u svojoj namjeri da napravimo još bolji festival nego prve dvije godine i neizmjerno mi je drago da smo to i uspjeli. Hvala svima na podršci i svim gledateljima na dolasku jer ovo je na kraju krajeva zajednički projekt i bez vjernih gledatelja festivala ne bi bilo. Već imamo nekoliko ideja za sljedeće izdanje i nadamo se da će biti najbolje do sada!‘ – izjavio je direktor i suosnivač festivala Stjepan Hundić. 
Stjepan je za posljednju ovogodišnju projekciju odabrao je kultni znanstveno-fantastični film Zeleno sunce (Soylent Green) koji ove godine obilježava 40. godina od prvog prikazivanja! U 3. FZFF-u obilježene su još dvije velike godišnjice; 80. godina ‘King Konga‘ te 45. godina filma ‘Rosemery’s Baby‘.
3. Fantastic Zagreb uspješno se održao uz potporu Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba, HAVCA-a, CineStara, Branimir centra, Laškog piva i generalnog pokrovitelja B.net-a.

Vie pogledajte u fotogaleriji Završio 3. Fantastic Zagreb film festival