2. STUDENOG 2011. 20:52h

FOTO: Na klizištu Kostanjek postavljeni senzori koje su donirali Japanci

Pavle Kalinić i Milan Bandić

Foto

Zagreb Milan Ban ...
0

Tekst

Na Bizeku je počelo postavljanje prvih senzora za praćenje klizišta Kostanjek, najvećeg klizišta u zemlji koje se aktiviralo prije 48 godina kada je vađen vapnenac i vapor za ondašnju cementaru Sloboda u Podusedu.

Okolni stanovnici zato već pola stoljeća žive u strahu za svoje domove, a samo zahvaljujući ljudskom strpljenju tamo ih još uvijek i ima.  Japanska vlada je donirala ovu opremu vrijednu 2,5 milijuna kuna, a ona će omogućiti da se eventualno pomicanje tla može predvidjeti prije nego što nastupi što će znatno olakšati život stanovnika i umanjiti eventualnu štetu koja može nastati.

No, u gradskoj upravi se nadaju da će nova oprema pomoći i u boljem razumijevanju procesa na klizištu Kostanjek te da će sustavno promatranje ponuditi i bolje odgovore kako klizište u konačnici i trajno sanirati.

Na prezentaciji donirane opreme bili su gradonačelnik Milan Bandić, pročelnik Ureda za hitne intervencije Pavle Kalinić, predstavnik Instituta za istraživanje prirodnih nepogoda i oporavak od katastrofa iz Japana dr. Chunxiang Wang, predstavnik Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Martin Krkač, voditelj radova na instalaciji opreme Aleksandar Toševski i voditeljica projektnog zadatka Snježana Mihalić.

Vie pogledajte u fotogaleriji Zagreb Milan Bandić

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!