ANKETA: IMAMO LI RECESIJU?

29. SIJENJA 2009. 23:00h

FOTO: Krizu izmišljaju oni što troše, piju i puše

Marica Čmarec: `Vlada će nam opet obećati brda i doline ali ništa neće napraviti.`

Foto

...
0

Tekst

Mišljenja Zagrepčana jako su podijeljena, počevši od onih kako recesije uopće nema, do onih kako je nekada bilo puno bolje nego danas.

Dok se u svijetu većina država bori s gospodarskom krizom i recesijom zbog kojih se predlažu i usvajaju paketi poticaja kako bi se ojačalo posrnulu ekonomiju, naš državni vrh još uvijek ne želi priznati da je i kod nas nastupila recesija.

Goran Anić-.--.-`Ne, pa mi nemamo izvoz, proizvodnju, pa zašto bismo bili u recesiji?`
`Ne, pa mi nemamo izvoz, proizvodnju, pa zašto bismo bili u recesiji?`
Photo Goran Anić  
Uputili smo se na glavni zagrebački trg kako bismo upitali građane je li Hrvatska u recesiji i čega se najviše boje u vrijeme odigravanja crnih scenarija na svjetskim pozornicama. SAD nema novca za pomoć socijalno najugroženijima, a milijuni diljem svijeta strahuju od gubitka stalnih prihoda ili radnog mjesta.

Hrvatska nema proizvodnju, pa ne može biti u recesiji

Dvije gospođe kazale su kako o recesiji ne znaju ništa baš kao ni Vlada koja o svemu mudro šuti. Boje se smanjenja mirovina koje su, kažu, ionako premale. Za odgovor na naše pitanje smo uspjeli pridobiti i jednu gospođu koja nam je rekla kako Hrvatska nema zbog čega biti u recesiji jer nema razvijenu proizvodnju i izvoz.

Saša kojega smo zatekli u razgovoru s kolegom, rekao je kako je recesija očito tabu tema o kojoj se ne govori, ali se osjeća kako je standard građana pao, no i to da neki ljudi još uvijek jako dobro žive, jer kriza ne dotiče sve. Zasad.

Krenuli smo put Dolca kako bi tamošnjeg cvjećara Zdenka priupitali isto. Revoltiran, oštro je osudio pitanje, rekavši kako svaku noć čuje ''kopanje po kontejnerima'' i na kraju nas upitao:

- Kako ne bismo bili u recesiji?

Ako je kriza nastupila, zašto nitko ne kuka i ne prosi?

Goran Anić-.--.-Mario Mesarek: `Nema nikakve recesije, to su priče za malu djecu.`
Mario Mesarek: `Nema nikakve recesije, to su priče za malu djecu.`
Photo Goran Anić  
Jedan gospodin rekao je kako su upitne žrtve koje su dale život za ovakvu državu. Misli i kako radimo na tuđem, za strance i kako u recesiji nije Hrvatska, već strani kapital u njoj.

Nešto drukčiju priču čuli smo od gospodina Marija Mesareka, koji smatra da u Hrvatskoj nema recesije.

- To je izmišljotina naroda koji troši, puši, pije i sjedi po birtijama - tvrdi Mesarek.

Zanima ga i zašto tisuće nezaposlenih ne zahtjeva kruh i posao i zašto nitko od njih ne prosi. Od mirovina se, kaže, može živjeti prilično lagodno, no s time se ne slaže Marica Čmarec, koja smatra da je njena mirovina od 1600 kuna premala, jer nakon što plati režije ''ne ostaje joj ni za gaće''. Napominje kako je kruh poskupio, pa ''kako ne bi i sve drugo''.

Nevenka Kečer tvrdi da je nekada, za vrijeme Jugoslavije, bilo neusporedivo bolje.

Najgore još nije ni stiglo

Jedna je gospođa dodala kako još uvijek nije ''došlo ono najgore koje tek treba doći'', na što je gospodin Željko rekao kako je nemoguće očekivati da gospodarstvo bude stalno u procesu razvoja, iako smo na to navikli.

Što još građani misle o recesiji možete pogledati u fotogaleriji Zagrepčani o recesiji u Hrvatskoj

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!