27. SRPNJA 2012. 11:46h

Drugi Maraton portreta i ove subote na Strossu

Foto

Zagreb
0

Tekst

Ako ste nekada poželjeli imati svoj vlastiti portret, za to nikad nije bilo prave prilike zaputite se ove subote na Strossmayerovo šetalište gdje od 16 do 20 sati možete pozirati domaćim umjetnicama i umjetnicima i pritom sami izabrati tehniku kojoj želite ovjekovječiti svoj lik.

Akcija Maraton portreta pokazala se vrlo uspješnom u svojoj prvoj izvedbi pa su inicijatori odlučili ponoviti projekt i omogućiti svojim Zagrepčanima kao i turistima da u ležernom okruženju uz malo strpljenja i povoljnu cijenu postanu ponosni vlasnici originalnog portreta.

Pri tome sudionici mogu birati između dvije opcije portretiranja; solo portret gdje jedan umjetnik u predviđenom vremenu od 15 do 45 minuta crta ili slika jednu osobu te kvartet portret u kojem se u stvaranju jednog portreta izmjenjuju četvero umjetnika odnosno umjetnika pri čemu autori sami biraju tehniku u kojoj žele stvarati.

Umjetnici i umjetnice koji sudjeluju:

Željka Bašlin, akad. slikarica / tehnika: ugljen

Nina Iris Bešlić, akad. slikarica / tehnika: olovka, ugljen

Leonardo Budimlić Majnarić, akad. slikar  / tehnika: ugljen

Renata Facan pl. Kušec, akad. slikarica-grafičarka / tehnika: akvarel

Toni Franović, akad. slikar / tehnika: ugljen

Helena Janečić, akad. slikarica / tehnika: tuš i vodene boje 

Petra Puž Novoselec, akad. slikarica / tehnika: akvarelom

Ana Schaub, akademska kiparica / tehnika: ugljen

Nebojša Vuković, akad. slikar / tehnika: crtanje olovkom, tušem i rapidografima

Martina Zelenika Moon, akad. slikarica-grafičarka / tehnika: crni marker

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!