8. LISTOPADA 2011. 17:25h

Drago Rubala uhićen u akciji USKOK-a

Drago Rubala

Foto

Zagreb
0

Tekst

Dr. Drago Rubala, široj javnosti poznat kao prilično popularan radijski i televizijski voditelj uhićen je u petak u antikorupcijskoj akciji policije i USKOK-a zajedno sa još šestoricom liječnika iz Čakovca i Varaždina radi namještanja invalidskih mirovina od kraja 2010. do listopada ove godine.

USKOK je, inače, donio nalog o provođenju istrage protiv 34 osobe radi udruživanja za počinjenje kaznenih djela, primanja i davanja mita, zloporabe položaja i ovlasti, protuzakonitog posredovanja te pomaganja u primanju mita i protuzakonitom posredovanju s obzirom na to da su prijavljene i osobe koje su davale mito. Dr. Rubala, koji je devedesetih godina bio zaposlen u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje kao načelnik Odjela medicinskog vještačenja, i ostali liječnici, prema sumnjama istražitelja, za svoje su “usluge” od osoba koje su im se obraćale za pomoć primali od dvije do pet tisuća eura mita.

Ispada tako da su u nešto manje od godinu dana, dakle u vrijeme dok su trajale predistražne radnje, strpali u džep oko stotinu tisuća prljavo zarađenih eura. Prema sumnjama istražitelja, mozak čitave operacije bili su dr. Ivan Ostojić, ovlašteni vještak Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Područne službe u Varaždinu, i dr. Rubala koji su povezali ostale okrivljenike u kriminalnu mrežu.

Imali su dobro razrađeni plan, pa je jedan dio te grupe bio zadužen za izravno namještanje mirovina, dok je onaj drugi tražio zainteresirane osobe, od njih prikupljao novac, dogovarao sastanke s dr. Ostojićem te prikupljao potrebnu medicinsku dokumentaciju. Koliko je poznato, dr. Ostojić i dr. Rubala su kasnije, prema unaprijed postignutom dogovoru, razmatrali prikupljenu medicinsku dokumentaciju, davali upute zainteresiranim osobama o daljnjim medicinskim pregledima i pribavljanju dokumentacije potrebne za ishođenje invalidske mirovine.

Zainteresirani za njihove “usluge” zatim bi svu dokumentaciju dostavljali dr. Ostojiću koji im je davao pozitivne nalaze i mišljenje o postojanju invalidnosti, općoj i trajnoj nesposobnosti za rad, a dr. Rubala je pak kasnije sređivao potvrđivanje takvih mišljenja kod Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a, i to tako da je kod glavne administratorice Stručnog povjerenstva, također uhićene u ovoj akciji, osiguravao da predmete za koje je bio zainteresiran u rad dobije tročlano vijeće u kojemu su bile njegove dvije prijateljice koje je potvrđivalo prethodno dane nalaze i mišljenja. Novac zarađen od namještanja mirovina okrivljenici su kasnije međusobno dijelili. USKOK je, inače, od istražnog suca zagrebačkog Županijskog suda zatražio određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora protiv šestero okrivljenika.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!