12. SIJENJA 2011. 22:14h

Đuro Tomljenović - Istina uklonjena podlo, skrivečki i planski

Prva

Foto

Zagreb
0

Tekst

Istinu boli pa je gase, prijevara se panično žali, a tajkuni ucjenjuju. Siže je to proteklih desetak dana surove hrvatske stvarnosti.

Kao u legendi o Herkulu Bolu i Patnji priključila se Ucjena. Đuru Tomljenovića i njegov Poslovni klub, jednu od najkvalitetnijih emisija na HTV-u, uklonili su s malih ekrana. Podlo, skrivečki, planski i iznenada. Programsko vijeće HRT-a, koje zastupa samo oni znaju koga, po diktatu zna se koga, odradilo je još jedan prljavi posao u nizu sličnih poslova koji kaljaju slobodu javne riječi, a u konkretnom slučaju oduzimaju pravo hrvatskoj javnosti na istinu.

Tomljenović je u svojim prilozima i komentarima dekonstruirao frazetine kojima se pokušavalo zakamuflirati štetne i kriminalne radnje u hrvatskom gospodarstvu. I, dok na jednoj strani pljušte prisege u transparentnost, antikorupcijsku opredjeljenost, razvoj, borbu za svako radno mjesto, na drugoj strani se čovjek, koji sve to personificira kroz svoj novinarski rad, uklanja poput zloćudnog tumora na mozgu neiskrenih deklamatora.

Istina boli, a u Hrvatskoj je istina teška desetke zamračenih milijardi. Flaster na usta zalijepili su skoro svi, od društvanca u Hrvatskom novinarskom društvu, dežurnih zagovornika sviju sloboda, oporbenih junoša, začuđene i zgrožene pozicije, do podružnica međunarodnih organizacija koje štite transparentnost i ljudska prava. No, zato su revnosno reagirali na plač majke Petrine i Brunine jer joj ne daju do njene love. U panici je jer je u posljednja dva mjeseca ispeglala tričavih sto dvadeset tisuća, a navukla se na više.

Krše joj prava i treba joj zaštita. Treba joj dati istu onakvu kakvu su imali radnici i svi porezni obveznici najporeznije zemlje na svijetu kada je tata Ivo haračio po njihovim državnim poduzećima i ministarstvima. Suosjećanje sa žmikanim pučanstvom Mirjana je liječila u koloritu hrvatskih i svjetskih majstora kista. Kao naručena je došla Ivanu Zvonimiru Čičku željnom da ga ponovo obasjaju reflektori i bradu mu razbarušaju mikrofoni u koje će on uliti pameti raspamećenoj Hrvatskoj. U istom trošku mogao bi se založiti i za prava Ingre da imaju pravo činit što ih volja, a isto tako i naplaćivati. Napravili su dvoranu od milijardu i odmah bi je počeli renovirati. To košta još milijardu. Dvije milijarde pologa za neuplaćena sredstva i dvije milijarde pologa za prije uplaćena sredstva.

Normalno, očekuju od Bandića i gratis poklon u vidu GUP-a, UP-a i DUP-a za novi lanac trgovačkih središta. Vidi se da im je predsjednik Nadzornog odbora Stjepan Mesić. On pojma nema tko i koliko novaca mu daje, a voli i gratis.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!