11. LIPNJA 2013. 20:03h

Bandić udružuje HDZ i SDP protiv sebe!

Foto

Zagreb
0

Tekst

Iako je već na dan drugog kruga izbora za gradonačelnika tvrdio da ima osiguranu većinu u Skupštini, prolaze dani i tjedni, a Milan Bandić tu većinu nikome ne otkriva. 

Iako je u toj izbornoj noći tvrdio da će se Skupština sazvati jako brzo datum održavanja konstituirajuće sjednice odgađa se iznova svakog novog dana. A to sve sugerira, iako Bandić tvrdi suprotno, kako politička trgovina još nije okončana. 

Klub Milana Bandića u Skupštini ima 17 zastupnika. Za većinu u Skupštini koja broji 51 zastupnika, Bandiću je potrebno još najmanje devet zastupnika. HDZ ih ima osam, a na njihovoj koalicijskoj listi su u Skupštinu ušli još i po jedan predstavnik BUZ-a i HSP-a dr. Ante Starčević. 

Dakle, tih 10 zastupnika desnog bloka Bandiću bi bili dovoljni. No, problem je što njih najmanje želi. Kako Bandiću ambicije postaje nacionalne HDZ mu je sve manje partner, a sve više konkurencija. Koliko god vikao da je socijaldemokrat, Bandić itekako zna da su njegovi birači uglavnom sa desne strane političkog spektra. Ali, nije to presudilo da Bandić u Zagrebu odbija koalirati sa HDZ-om. 

Do 20. svibnja ta je koalicija bila i očekivana i željena od obje strane. Jer, tko je mogao pretpostaviti da će se u Skupštini grada Zagreba već ove godine moći sastaviti većina i bez HDZ-a i SDP-a. To do konačnog prebrojavanja glasova nije mogao očekivati ni Milan Bandić. Kako sa SDP-om ne može nikako, a ni SDP sa njim, i Bandić i HDZ su na zajedničku koaliciju računali kao na gotovu stvar. 

No, 20. svibnja je pokazao HDZ-ovcima da u politici nema ni ljubavi ni ideologije. Samo sebični interesi. A Bandiću više ne odgovara biti s HDZ-om. Bili su mu dobri njihovi glasovi no ne i oni. 

Njemu najviše odgovara upravo obrnuto. Njemu odgovara da HDZ i SDP u Skupštini budu jedina oporba. Tada bi Zagrebom zavladala ta famozna opcija trećeg puta koja je uvijek propadala na nacionalnim izborima. A Bandić bi se prirodno nametnuo kao vođa tog trećeg puta. I s takvom ulogom bi dočekao iduće parlamentarne izbore. Ako pritome uspije u Zagrebu nešto napraviti i barem ga malo gospodarski oporaviti, Bandić i njegova stranka bit će opasan takmac HDZ-u i SDP-u na idućim parlamentarnim izborima. 

No, znaju za te Bandićeve ambicije i namjere i u HSLS-u, HSU-u, HNS-u i HSS-u. A baš se te stranke bore za glasove centra kamo Bandićeva politička ambicija smjera. Ako sada pomognu Bandiću, dugoročno bi mogli odmoći sebi. A slučaj HDZ-a im je jasno upozorenje kako na dugoročna savezništva s Bandićem teško mogu računati. Zato će i oni, iako koaliciji nisu neskloni, svaki svoj glas skupo naplatiti. Iako te četiri stranke zajedno imaju svega deset zastupnika pa ni svaka od njih ne može imati svoj skupštinski klub nego su se morali upariti, apetiti su im sigurno veliki. Upravo zato jer znaju da ih današnja suradnja s Bandićem može sutra skupo koštati. 

Zato Bandićevi ljudi više ne mogu sigurno računati ni na mjesto predsjednika Skupštine ni na direktorska mjesta u Holdingu. Sastavlljanje većine trećeg puta Bandića će puno koštati. I pri tome mora paziti da ipak nešto i svojima ostane. Da ne bi, dok skuplja tuđe zastupnike, ostao bez kojeg svoga. 

Jer, ni Zvane Brumnić i Milijan Brkić ne miruju. A Bandić ih je primorao da postanu saveznici. Što je i dobra vijest za Zagreb. Jer, po prvi puta u ovom stoljeću mogli bi u glavnom gradu imati i pravu i jaku opoziciju.

Kada se već HDZ i SDP nisu nikada nigdje udružili u vlasti, sada će tu suradnju moći isprobati u oporbi. A kada se uigraju, tada ni Milanu Bandiću neće biti lako. Osobito jer sada iza sebe nema odanu stranačku vojsku, nego nezavisne zastupnike koji bi se ponekad mogli usuditi razmišljati i svojom glavom. I zato Milanu Bandiću u ovome mandatu neće biti toliki problem sebi privuće tuđe zastupnike, koliko bi mu mogao biti problem u ponekim slučajevima zadržati neke svoje. 

Nema više nikakve sumnje da Milan Bandić okuplja široku koaliciju protiv HDZ-a i SDP-a kako bi imao što bolju startnu poziciju za nacionalnu razinu. I zato on oteže s kadrovskim rješenjima i zato to sve u Zagrebu traje duže nego što se očekivalo. No, ova politička igra može biti i opasna. 

U nastojanju da opet dobije Hrvatsku, Bandić bi mogao prvi puta izgubiti Zagreb. SDP i HDZ jesu možda na ovim izborima od njega teško poraženi, ali daleko su oni od toga da bi bili na koljenima.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!