21. KOLOVOZA 2012. 23:59h

Bandić u ratu protiv bespravnih korisnika: Kreće val prislinih iseljenja!

Milan Bandić, Davor Jelavić i Brnako Perković

Foto

Zagreb
0

Tekst

Grad Zagreb pokreće val deložacija bespravnih korisnika iz gradskih stanova i poslovnih prostora. Loša financijska situacija, nužnost sređivanja stanja u imovini radi prodaje i njeno aktivnije i efikasnije korištenje, natjeralo je gradske službe da ove godine udvostruče svoje napore u izbacivanju višegodišnjih bespravnih korisnika. Ovaj mjesec se završava natječaj kojim se traži tvrtka koja će osigurati provođenje deložacija s gradskim službama. Planira se iseljenje čak dvostruko više bespravnih korisnika nego prošle godine, te oslobađanje oko 200 stanova i poslovnih prostora.

Da bi ponovno došao u posjed svoje imovine koja se bespravno koristi i koja je vrijedna milijune kune, Zagreb će potrošiti preko 700 tisuća kuna za tvrtku koja će osiguravati nesmetane deložacije. Da se planira udvostručiti broj deložacija, potvrdila je Branka Škrnjug, pomoćnica pročelnice Ninoslave Zeković u čijem resoru je upravljanje gradskom imovinom.

- Naš cilj je učinkovito upravljanje imovinom. Kako bi ispraznili stanove za socijalne slučajeve koji godinama čekaju na listi čekanja, moramo provesti pravomoćne presude protiv onih koji bespravno koriste gradsku imovinu. Ljudi moraju shvatiti da je vlasništvo nepovrediva ustavna kategorija, bilo ono privatno ili gradsko- kaže Škrnjug.

Loše upravljanje imovinom je godinama predmet kritika rada uprave Milana Bandića. Tromost gradske administracije, klijentelizam u dodjeli stanova i poslovnih prostora i naplati, neusklađenost pravosudnih odluka, nesređenost stanja imovine, sve je to kumovalo da Zagreb od tisuća stanova i poslovnih prostora ima čak i gubitke. Umjesto da imovina bude izvor dodatnih prihoda i poluga za pomoć najugroženijima. Podaci iz posljednjeg izvješća o stanju imovine za poslovne prostore i stanove su poražavajući iako je određeni napredak napravljen.

Od 7800 gradskih stanova, ne računajući one nove u naselju Sopnica Jelkovec, čak 1950 ih se bespravno koristi. Nevjerojatan omjer koji godinama ostaje nepromijenjen. Unatoč sudskim presudama do kojih Grad dolazi dugotrajnim postupcima, iseljenja je lakše najaviti nego provesti. Dosad ih se godišnje provodila tek četvrtina od onih koja su bila najavljena. Dijelom zato što se radi o braniteljima, policajcima ili onima težeg imovinskog stanja. Za njih, unatoč presudama, posebno gradsko povjerenstvo zna te slučajeve "pomilovati". Druga kategorija su oni s jakim vezama, tzv. čuvari stanova, povlašteni poput glumaca, novinara, sportaša.

Od svih stanova, Grad godišnje fakturira oko 13 milijuna kuna, a samo oko osam mu je potrebno za njihovo održavanje. I kada se tome pridoda da se niti jedne godine ne uspije naplatiti sve unatoč veoma niskim najamninama, dolazi se do gubitka. Imati skoro osam tisuća stanova i na tome gubiti, to je apsurdna realnost Zagreba. Iako je godinama problem prisutan, očito je da rupa u proračunu diktira drugačija ponašanje. Konačno se dorađuje i odluka o prodaji stanova koja bi konačno trebala omogućit dotok svježeg novca.

Samo što stanove prije toga u većini slučajeva treba osloboditi od bespravnih korisnika. Nije puno bolja situacija niti s poslovnim prostorima. Dug koji je nagomilan za njihovo korištenje je na kraju 2010. godine iznosio enormnih 580 milijuna kuna. Dovoljno da se napravi 20-ak vrtića i škola. Od 3500 poslovnih prostora koji su ostali u vlasništvu Zagreba, čak 550 ih se bespravno koristi. Milan Bandić od početka svog mandata obećava da će aktivirati tu imovinu, presjeći praksu pogodovanja pri dodjeli i promptno izbacivati neplatiše. Ali brojke pokazuju i tu samo manje pomake. Ako ga kriza i pad prihoda po svim osnovama natjera da to obećanje održi do kraja, bit će to jedna od njenih rijetkih pozitivnih posljedica.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!