17. LIPNJA 2011. 16:30h

Bandić u Budimpešti otkrio spomenik Miroslavu Krleži

Foto

Zagreb
0

Tekst

-Ovo je potvrda prijateljstva između Zagreba i Budimpešte, znamen i čvrsti most međusobnog povjerenja, uzorne hrvatsko – mađarske kulturne suradnje- rekao je gradonačelnik Milan Bandić prilikom današnjeg svečanog otkrivanja spomenika posvećenog Miroslavu Krleži i zahvalio gradonačelniku Budimpešte i Mađarskoj vladi što u središnjem gradskom parku glavnoga mađarskoga grada ustoličuju hrvatskog književnog velikana.

-Neka i ova bista, otkrivena u mjesecu europskog zajedništva i međusobnog uvažavanja, dodao je, bude podsjetnik da je hrvatska umjetnost, kultura i znanost dvadesetog stoljeća znatno obogatila zajedničku nam europsku kulturnu baštinu - rekao je Bandić. 

Skulptura akademske kiparice Marije Ujević – Galetović, dar Grada Zagreba Gradu Budimpešti, prvi je spomenik jednom hrvatskom ugledniku u Mađarskoj, a zajedno su ga otkrili gradonačelnici dvaju gradova. Time se još jednom potvrdila suradnja i prijateljstvo Zagreba i Budimpešte koja datira iz lipnja 1994., a koja je 2003. okrunjena i Sporazumom o prijateljstvu. Godinu dana ranije, u ožujku 2002., kao dar Budimpešte Zagrebu, otkriveno je poprsje prvog slobodno izabranog premijera Republike Mađarske Jozsefa Antalla postavljeno u ulici koja nosi njegovo ime.

U sklopu dvodnevnog službenog posjeta Budimpešti, zagrebačko izaslanstvo danas će posjetiti i mađarski Crveni križ, a jučer je prisustvovalo otvorenju izložbe Krhka harmonija iz kolekcije zagrebačkog Muzeja Marton.

Gradonačelnik Milan Bandić jučer se sastao i s državnim tajnikom u mađarskom ministarstvu vanjskih poslova Ivanom Babom s kojim je razgovarao o izvrsnoj suradnji dvaju glavnih gradova te, među ostalim, o završetku hrvatskog pregovaračkog procesa i o mađarskoj podršci integracijskom procesu RH u NATO i EU.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!