23. KOLOVOZA 2012. 14:55h

Bandić o zahtjevu za zatvaranje Jakuševca: I ja bih želio voziti avion

Milan Bandić

Foto

Zagreb
0

Tekst

I dok se cijeli dan u Zagrebu gomila otpad jer ga gradska Čistoća nema gdje odvesti zbog blokade ulaza na odlagalište Jakuševac, ništa novoga nije danas ponudio gradonačelnik Milan Bandić Jakuševčanima koji su iz prosvjeda traktorima zatvorili ulaz. Poruka gradonačelnika je da se deponij Jakuševac neće zatvoriti do 2018. godine jer alternative za odvoz smeća jednostavno nema.

- I ja bih želio znati voziti avion" rekao je gradonačelnik odgovarajući na novinarski upit.

Dodatno je rekao da on neće tražiti od policije da ukloni blokadu, nego apelira na zdrav razum i suradnju koja bi omogućila otvaranje ulaza deponija.

- Ne šalje se policija na građane kada mi nismo obavili svoj dio posla. To bi bilo samoubojstv-o smatra Bandić slučajno ili namjerno zaboravivši policijsku intervenciju na Cvjetnom trgu kada su prosvjednici blokirali gradilište Tomislava Horvatinčića.

Bandić je, kako kaže razočaran, tužan, povrijeđen i žalostan sazvao konferenciju za novinare, a upravo medije drži suodgovornim što prosvjed još traje jer nisu prenijeli dovoljno jasnu njegovu poruku. A ona glasi da će osigurati isplatu tzv. ekološke rente za ovu i sljedeće godine dok bude radilo odlagalište. Godišnje se na isplatu rente troši 13 milijuna kuna, a on će je svake godine povećavati za jedan posto. Također, do kraja godine će osigurati izmještanje otvorene kompostane.

- To je moj dio posla i ljudi su svjesni da ga ja odrađujem, to su mi i jučer rekli, ali mediji nisu to prenijeli, nego je fokus stavljen na moju šalu- rekao je Bandić.

Ta šala je bila da je prosvjedniku koji ima rak sinusa rekao "Bog uzima najbolje, neće uzeti ni tebe ni mene" uz dodatak da je i on bio teško bolestan, pa da ga razumije. Ali nastranu ta neumjesnost, bit problema, a to je smrad deponija, potencijalna opasnost od eksplozije i nečisti zrak, neće biti riješeni. Unatoč tome što je odlagalište trebalo biti zatvoreno prije dvije godine, gradonačelnik se osvrnuo samo da očekuje da svatko radi svoj posao. Tu misli na Ministarstvo zaštite okoliše s kojime je dogovorena izmjena zakona kako bi dobivali ekološku rentu, te da zagrebačka Skupština treba prihvatiti njegov prijedlog. Gradonačelnik je opovrgnuo i tvrdnje direktora Čistoće Branimira Valašeka koji je rekao da postoji i alternativna lokacija na koju se otpad iz kamiona može odvoziti.

- Bolje mu je da radi svoj posao. To je nemoguće- poruka je Bandića.

Uvjeren je da će se problem riješiti i građanima je poručio neka slobodno i dalje ostavljaju otpad u kontejnere. U potpunosti je izbjegao odgovore na pitanje zašto Jakuševac dosad nije zatvoren i zašto nije napravljen sustav gospodarenja otpadom.

- Zašto je jedna trećina bespravnih objekata? Zašto pola Zagreba nije upisano u zemljišnim knjigama?- odgovorio je gradonačelnik, pa nastavio poznati recital o dosadašnjim uspjesima: "sanirali smo Jakuševac, izgradili moderni pročistač otpadnih voda. To nije napravio nitko u Hrvatskoj. Želimo imati i postrojenje za otpad i spalionicu, ali to još nismo stigli napraviti" zaključio je Bandić.

S druge strane, SDP-ov predsjednik gradske Skupštine Davor Bernardić, kao i predsjednik Zagrebačkog holdinga Ivo Čović, dogovorili su sastanak s Jakuševčanima koji blokiraju deponij. Ovaj puta će se čelnici ipak spustiti do prosvjednika. No prema onome što je najavio Bernardić u intevjuu Soundsetu, niti od njih se ne može očekivati da će se založiti za brzo zatvaranje jakuševca. Bernardić kaže da mu je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović(SDP)potvrdio da će se izmjeniti zakon kako bi se omogućila isplata ekološke rente. Najavio je i da će se u budućnosti raditi na zatvaranju odlagališta, izgradnji spalionice, razvrstavanju otpada i da će Jakuševac biti zatvoren.

- Ne mogu reći hoćemo li ga zatvoriti do 2018. godine. Trebao bih si tada odcjeći jezik- rekao je Bernardić.

I on se nada da će Jakuševčani odustati od blokade.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!