12. LISTOPADA 2012. 16:07h

Bandić dokazao da je u pravu, nudi ostavku, ali će Grad biti blokiran!

Milan Bandić

Foto

Presica Milana B ...
0

Tekst

Milan Bandić se danas žestoko obrušio na Ministarstvo financija, SDP i Vladu jer će u ponedjeljak blokirati račun Zagreba i ovrhom naplatiti 337,6 milijuna kuna duga. Smatra da se radi o političkoj borbi i pritisku, štoviše, teroru nad Zagrepčanima i njime. Ponudio je i ostavku ako mu se dokaže po kojem zakonu trebaju uplatiti novac u državni proračun.

>>FOTO: Bandić: Ako sam se ogriješio o zakon, dat ću ostavku!<<

- Što vam smetam, zato što sam uspješniji, zato što brže mislim? Mene treba ubiti zato, ali ne možete me živog zakopati. Hoćete nam kožu oderati. Nećete me slomiti, ali ako želite možemo odmah na izbore - poručio je Bandić. I to ne samo zbog blokade Zagreba. Nego i zbog drugih nepravilnosti koje je utvrdilo Ministarstvo financija u nenamjenskom trošenju novca, zbog toga što je Ministarstvo gospodarstva naložilo poništenje izbora izvođača na fontanama, zbog toga što SDP-ovci u gradu ne prihvaćaju rebalans. Gradonačelnik tvrdi da je između čekića i nakovnja.

- Nije Knin bio prekomjerno granatiran. Ovo je prekomjerno granatiranje. Vrši se financijski i pravni teror nad Zagrebom bez pravne osnove - vikao je gradonačelnik.

Kaže i da se nikada u 13. godina vlasti u Zagrebu nije osjećao jadnije, tužnije i blesavije. Ministra Linića i svog stranačkog kolegu do prije dvije godine je podsjetio na njegove riječi kada je HDZ htio uzeti novac Rijeci, a Linić bio na njenom čelu: u zvjerinjaku se ponašaj kao zvijer.

- Ja neću popustiti. Ne samo da nećemo platiti, nego dižemo i tužbu protiv države da nam vrati 214 milijuna kuna koje smo dosad uplatili. Ići ću s ovim do Strasbourga. Neću odustati - rekao je Bandić.

No, kada se razgrne gradonačelnikovo prebacivanje loptice na politički teren i vikanje, ostaje činjenica da su njegove službe danas uspjele dokazati da su u pravu. Unatoč tome, Ministarstvo financija je reklo da ide s ovrhom.

Zagreb za pomoć ostalim gradovima uplaćuje 688 milijuna kuna, skoro dvostruko više nego što sam ima po kriterijima Ministarstva financija ima za svoje zdravstvo, školstvo, vatrogastvo i socijalnu skrb. Taj dio se čak nije niti sporio jer je Zakon o financiranju lokalne samouprave takav. Međutim, Ministarstvo financija želi uzeti dodatni novac koji kao 12 posto poreza na dohodak pripada Zagrebu po istom zakonu.

Novac se uzima na isti način od 2007. godine, ali Zagreb nije uplaćivao puni iznos, zato je nastao dug. Gradski pročelnik za financije Slavko Kojić je citirajući zakon dokazao da bi Zagreb novac trebao vratiti da ga je dobio kao dodatnu pomoć. Ali nije. Nego su sav novac uplatili Zagrepčani od svog poreza. Kojić smatra da je bio obmanut i ucijenjen od bivše vlasti kada je uopće uplaćivao dio novca. Sada i tih 214 milijuna kuna traži nazad. Ukratko, da se primjenjuje obračun Ministarstva financija, Zagrebu bi za održavanje škola i bolnica ostalo tek osam umjesto zakonskih 12 posto. Podsjetimo, od 2007., kada su gradovi izgubili porez na dobit, zakonom je propisano da sav novac ostaje jedinicama lokalne samouprave. Dio se raspoređuje među njima kao pomoć i tu Zagreb izdašno pomaže, ali ništa ne ide u državni proračun. A rješenje Ministarstva financija to nalaže.

- Nismo jednaki pred Ustavom ako se to primjeni i krši se zakon. Ni po kojem zakonu se novac ne može uplatiti u državni proračun - rekao je Kojić.

Kojić je pozvao na razum ministra Slavka Linića i zamolio da odgodi naplatu dok se ne riješi spor.

- Odgoda ne šteti nikome, a blokada će barem na mjesec dana paralizirati Zagreb. Posljedice će se osjetiti još dvije godine - kaže Kojić.

Kao što smo već pisali, 10-ak tisuća zaposlenih u gradu neće imati plaće, a neplaćanje Holdingu će se odraziti i na njihovih 12 tisuća zaposlenih koji voze tramvaje, čiste ulice, održavaju ceste. Neće se moći platiti izvođačima radova, neće se moći poštovati zakonski rokovi plaćanja. Kojić je upozorio i da će kreditni rejting Zagreba pasti, samim tim će povući i državni. Banke i rejting agencija Standard&Poors već pitaju hoće li Zagreb biti blokiran.

- Mi smo u međunarodnom financijskom sustavu, past će nam rejting na smeće. Molim ministra financija kojeg cijenim da odgodi ovrhu. On jednostavno u ministarstvu nema nikoga tko bi ovo razumio i shvatio. A sve će ići preko leđa građana - kaže Kojić.

Bandić i Kojić su napisali hrpu tužbi. Od Upravnog suda traže obustavu naplate dok se ne riješi spor pozivajući se na sličan slučaj s Hanfinim rješenjem protiv Agrokora. Također traže i poništenje odluke o naplati Ministarstva. Ustavnom sudu su podnijeli Ustavnu tužbu kojom ruše uredbe i dio zakona. Od Skupštine grada traže hitnu sjednicu na kojoj bi također potvrdili Ustavnu tužbu jer se onda ubrzava postupak i odluka mora biti donesena za mjesec dana. Sljedeći tjedan ide tužba protiv države za povrat 214 milijuna kuna.

- Što ako se provede ovrha i onda sudovi pokažu da smo u pravu? Tko će snositi odgovornost? - rekao je Kojić.

A Milan Bandić je jasno dao do znanja kojim će putem ići u tom slučaju, a vjerojatno i ranije.

- Podsjećam Vladu i Ministarstvo da je samo izvlačenje oružja, bez pucanja, također kazneno djelo - zaključio je Bandić.

Vie pogledajte u fotogaleriji Presica Milana Bandića

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!