22. RUJNA 2012. 16:57h

Aziz ef. Hasanović inauguriran za novog zagrebačkog muftiju

Foto

Zagreb
0

Tekst

Novi zagrebački muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović danas je svečano inauguriran u zagrebačkoj džamiji, Islamskom centru u Zagrebu, gdje su se okupili brojni islamski vjerski dužnosnici iz regije, cijele Europe i islamskih država.

Ceremoniju ustoličenja predvodio je vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, koji je Hasanoviću uručio muraselu, pismeno ovlaštenje da može obavljati novu dužnost. Prije svečane prisege, vidljivo dirnut, novi zagrebački muftija simbolički je skinuo staru džubu i ahmediju (odoru i kapu) koje imami i muftije nose prilikom vjerskih obreda te obukao nove.

Zahvalivši svom prethodniku, Ševku ef. Omerbašiću, kojemu je do sada bio zamjenik, Hasanović je najavio da u četverogodišnjem mandatu planira, među ostalim, posebnu pozornost dati radu s mladima i sa ženama, raditi transparentno, poticati dijalog u ostvarivanju što većih kontakata s predstavnicima vjerskih zajednica te jačati odnos s islamskim zajednicama u regiji i svijetu.

"Služit ću svome narodu i zajednici štiteći interese muslimana i islama u Hrvatskoj", obećao je Hasanović.

Ocijenio je kako ulaskom u Europsku uniju Hrvatska "kao svoju vrijednost unosi najbolje riješeno muslimansko pitanje u Europi". To nudimo kao model rješavanja muslimanskih manjina u svijetu, ali i kršćanskih manjina u islamskom svijetu, dodao je. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!