20. KOLOVOZA 2012. 09:38h

Ubojica Johna Lennona ponovno pred odborom za pomilovanje

John Lennon

Foto

Trach
0

Tekst

Mark David Chapman, ubojica Johna Lennona, po sedmi će se put naći pred odborom za pomilovanja krajem ovog tjedna, javlja BBC.

Mark David Chapman, sada star 57 godina, služi od 20 godina do doživotne kazne zatvora za ubojstvo Johna Lennona ispred njegove zgrade u New Yorku 8. prosinca 1980. godine.

Od 2000. ima pravo svake dvije godine zatražiti pomilovanje. Dosad je šest puta bio odbijen. Odbor je 2010. u obrazloženju odluke da mu odbije pomilovanje naglasio "zabrinutost Chapmanovom iskazanom prilagodbom društvenim normama i poštovanjem nepovredivosti ljudskog života" te zaključio kako bi njegov izlazak na slobodu "u ovom trenutku bio neprikladan i suprotan dobrobiti zajednice".

Chapmanov sedmi razgovor s odborom za pomilovanja održat će se u zatvoru maksimalne sigurnosti Wende u gradu Aldenu u saveznoj državi New Yorku. Odluka će biti obznanjena krajem tjedna, objavila je glasnogovornica zatvora. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!