15. LIPNJA 2010. 12:17h

Muškarci koji su buljili u koze

Urednica i voditeljica Marija Štrajh

Foto

Trach
0

Tekst

Tko je prolio krv i izgubio bližnje na bojištu? Tko se borio za ideale? Tko se to sve dogovarao? Koga je briga za traumatiziranu naciju? Nikoga.

Mi smo nacija koja mora početi sve ispočetka. Nacija koja mora zaliječiti duboku ranu nepravde.

Mi smo djeca kojoj su obećali sve, a nismo dobili ništa.

FILM

Muškarci koji su buljili u koze, istoimeni je naziv genijalnog filma sa genijalnom glumačkom prejakom postavom.

Tajna postrojba trenirana za mentalano rekonstruiranje rata. Ali raspuštena i uništena.

Slično kao i naši dečki na prvim crtama koje sad nakon svega što je izašlo u javnost zaista više nitko neće ozbiljno shvaćati. A oni su dali sve, i dušu i tijelo,

za ideale. Kada je rat završio pali su na marginu, uostalom, kao i američki vojnici nakon Vijetnama i Koreje.

Mnogi su prolupali, mnogi su invalidi, mnogi su tužni.

Srećom da ratni zločinci ostaju duboko u buksi. Je li to dovoljno?

DJEčJI VRTIć

čovjek je vječito dijete, to dokazuje i ovo što sam maloprije napisala. Svijet je u rukama nedodirljivih. A mnogi ljudi, osim što su dodirljivi, osim što ih možeš izmanipulirati, oprati mozak i koješta još.

Srce mi se kida pri pomisli o nevidljivim koncima koje netko vuče... i stradalima. Mentalno stradalima. Ljudima koji su živjeli dječačke ideale, a nisu bili providni.

Povijest piše gomilu takvih situacija. A čovjek, baš kao dijete nikada nije ništa naučio jer ne može! Jer ne zna istinu i jer ga nema tko podučiti!

Ne može shvatiti svoju malenkost na planeti i prestati veličati vlastiti život.

Domoljubi su upravo ti, kao i branitelji, s potencijalom i dokazom da se ne treba veličati vlastiti život već misliti učiniti nešto veće. Ali što veće?

Zar nešto što je već unaprijed iskonstruirano?... I oni su na kraju iskorišteni, kao pijuni na šahovskoj ploči.

NOVOZEMALJSKA VOJSKA

U prije spomenutom filmu koji je sasvim drugačiji, ali nadasve romantičan, čak je američka vojska stvorila postrojbu za mir. Ali ne UN-ovu već onu s paranormalnim sposobnostima koji su trebali preusmjeravati tijek rata i ubojstava.

Zaista romantično!

Pitam se što je pisac htio reći. Tko je naivan? Ljudi, svatko tko ne misli svojom glavom! Svatko tko dopušta da mu operu mozak! Svatko tko misli da je ideal prostor na kojem živi!

Sjetite se 'Smisla života Montyja Pytona' i doktora koji su došli po jetru nekakvom jadniku. I dok su mu kasapili jetru, ženu su uvjeravali kako smo mi samo djelić djelića u Svemiru. I da, to je istina. Pa čak i u tom kontekstu.

Dakle, ništa ne vrijedi našeg zdravlja, osjećaja i misli koje nam je Bog dao.

Poštujmo to.

Jer to je jedini put k istini.

LJUBAV

Ah, kako to romantično zvuči. A nitko zapravo nema pojma što je to. Isfurani pojam za bliskost. Nee, ljubav je i čovjekoljublje i uskakanje u pomoć prijateljima i razumijevanje obitelji kakva god da ona je.

Ali ne, ona se propagira kao paravan za interes, za manipulaciju, jednako kao i seks, koji je fakat nešto najljepše na svijetu ako je komplementaran.

LJUBAV U PRAVOM SMISLU TE RIJEčI JE LIJEK. Ali kada djeca poodrastu i počnu shvaćati težinu tog pojma, kao i formulu za rješavanje problema, nešto će se promijeniti. Mislim na djecu-ljude.

Inače sve je u govnu.

Manje je govno govno ono koje proizvodimo u samima sebi od tog sveopćeg.

TRENING SAMOSEBE

U 21. stoljeću nije nenormalno da počnemo onako sebično misliti na sebe u smislu odluke o evoluciji ili, ako baš hoćete, revoluciji. Dakle, bez igri, manipulacije i sranja.

Pronaći put do sebe u pravom smislu te riječi i nije tako teško, stvar je odluke.

Ima raznih načina.

Bog nam je dao sposobnosti i potencijele o kojima ne sanjamo! Odlučite ih osvijestiti i postati vojnici iz gore spomenutog filma. Ili bar shvatiti poruku. Pružite podršku, recite istinu, pomozite ljudima, spriječite nasilje, promijenite ustroj, na sve to čak imate i zakonska prava.

Kupite Ustav pa ćete vidjeti.

Odlučite pobijediti sami sebe i svoj nezasitni jal i postati plemeniti ljudi koji će, osim kritiziranja, otvoriti vrata za promjene.

Otvorite se! Maknite predrsude i stupite u 21. stoljeće veliki i veličanstveni sa svim potencijalom kojeg imate i to ponosito.

Spašavajte naciju zajedno s političarima.

Počnite se držati pravih vrijednosti i natrljajte nos medijima koji lažu! Dovoljno je da im ne vjerujete.

PUT

Neka vas poljube u guzicu svi koji vas žele maknuti s Vašeg puta!

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!