22. KOLOVOZA 2015. 12:37h

ZRAčNI NAPADI Amerikanci ubili drugog čovjeka Islamske republike

Foto

Svijet
0

Tekst

čovjek broj dva ekstremističke organizacije Islamska država (IS) ubijen je u zračnom napadu američkih snaga u Iraku, potvrdila je u petak Bijela kuća.

 Fadil Ahmad al-Hayali, poznat i kao Haji Mutazz, ubijen je u napadu američkih zračnih snaga u utorak, 18. kolovoza, blizu Mosula u Iraku dok se vozio u kolima s IS-ovim operativcem za medije, koji je poznat kao Abu Abdullah, objavio je u službenoj izjavi glasnogovornik Bijele kuće Ned Price.

 Al-Hayalijeva smrt ozbiljno će uzdrmati terorističku organizaciju s obzirom na njegov utjecaj na IS-ove financije, medije, operacije i logistiku, ocijenio je Price.

 Po tvrdnjama američkih vlasti, al-Hayali je bio glavni koordinator u premještanju oružja, eksploziva, vozila i ljudi izme?u Iraka i Sirije, te je vodio operacije IS-a na području Iraka, uključujući i napad na Mosul u lipnju prošle godine.

 Radi se o bivšem časniku vojske iračkog diktatora Sadama Huseina koji se, nakon pada Sadamova režima, priključio iračkoj Al-Kaidi iz koje je kasnije nastala Islamska država.

 SAD i njegovi saveznici organiziraju zračne udare na ciljeve IS-a u samoproglašenom kalifatu u Iraku i Siriji. U napadu bespilotne letjelice prošloga mjeseca ubijen je visoki čelnik IS-a u njihovom sirijskom uporištu u Raqqi.

 

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!