25. TRAVNJA 2012. 17:43h

Zraka boli - novo oružje američke vojske

Foto

Svijet
0

Tekst

Nema bljeska, ne možete ga namirisati, čuti, nema vidljivo punjenje, ali ga itekako možete osjetiti kada vas pogodi. Osjetite nepodnošljivu vrućinu i bol. I nakon dvije sekunde pokušavate pobjeći glavom bez obzira, opisao je "Zraku boli" Spencer Ackerman iz Wireda izvještavajući o novom oružju američke vojske koje je imao priliku iskušati sam na sebi.

"Zraka Boli", odnosno aktivni sustav odbijanja, energetsko je oružje koje pretvara elektricitet u milimetarske valove radiofrekvencije i toplinu. Oružje koje se razvija već 15 godina američka vojska želi koristiti za kontrolu masa i "odbijanje" sumnjivaca koji bi mogli predstavljati prijetnju za strateške objekte.

Primjerci oružja još uvijek djeluju poprilično nezgrapno, a u testnom timu nazivaju ih Ralph – kada je riječ je o oružju koje prevozi Hummer maskirnih boja, i Pete – oružju koje se nalazi na mnogo većem vozilu. Ralph i Pete metu mogu precizno pogoditi s više od 750 metara udaljenosti, i to sa 12 džula energije po četvornom centimetru. Vojska tvrdi da je zraka frekvencije od 95 GHz, iako izuzetno bolna, potpuno bezopasna te da probija kožu na dubini manjoj od jednog milimetra.

"Zraka boli" obično se opisuje kao "mikrovalno" oružje, što zapravo nije točno. Iako Ralph i Pete sadržavaju girotron, prethodnika mikrovalnog magnetrona koji energiju što prolazi kroz magnetno polje pretvara u toplinu, milimetarski valovi ne prodiru toliko duboko kao mikrovalovi.

Ipak, novo oružje koje bi pomoglo kontrolirati mase ima još nekoliko velikih mana koje se moraju doraditi. Snaga Ralpha i Petea smanjuje se ovisno o uvjetima. Još nije poznato u kojoj mjeri, no jasno je da ne može djelovati u punoj snazi kada pada kiša ili snijeg ili ako je mnogo prašine u zraku. Veliki problem predstavlja i to što je za pokretanje oružja potrebno čak 16 sati pa bi stalno moralo biti u pripravi, a tako bi se trošile iznimno velike količine energije. Najveći problem ipak nije tehnički nego psihološki. Kada je, naime, "Zraka boli" poslana u Afganistan, talibani su Afganistance plašili kako će ih Amerikanci učiniti sterilnima te da će zbog mikrovalova dobiti tumore i slične bolesti pa je oružje ubrzo vraćeno u SAD.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!