25. KOLOVOZA 2015. 13:26h

Zoran Janković: Tužiteljstvo me već sedam godina šikanira i izmišlja

Foto

Svijet
0

Tekst

Ljubljanski gradonačelnik i nekadašnji direktor Mercatora Zoran Janković zanijekao je na sudu bilo kakvu vezu s poslom u kojemu je vodeći slovenski trgovački lanac prije deset godina navodno oštećen za 100.000 eura u vrijeme kad ga je vodio Janković.

"Tužiteljstvo me već sedam godina šikanira i izmišlja priču koje nema", kazao je Janković u utorak na okružnom sudu u Ljubljani, na početku su?enja sebi i svojim nekadašnjim suradnicima iz Mercatora.

Optužnica protiv Jankovića i bivših suradnika temelji se na reviziji poslovanja koju je 2006. napravila revizijska kuća Deloitte.

Optuženi se sumnjiče da su preko "prijateljskih tvrtki" prilikom kupnje zemljišta u Nišu dobili protupravnu imovinsku korist od 100.000 eura.

Prema navodima optužnice, Janković je kriv zato što nije spriječio isplatu 100.000 eura tvrtki Facim Limited registriranoj na Cipru, a koja je navodno novac dobila za ishodovanje gra?evinske dozvole prilikom gradnje Mercatorova trgovačkog centra u Nišu.

Tužiteljstvo smatra da se radilo o virtualnim uslugama iza kojih se kriju provizije i mito, a novac je ciparskoj firmi isplaćen odmah iako je ugovorom bilo predvi?eno da se isplata obavi tek nakon dobivanja svih dozvola.

Janković pak tvrdi da je posao gradnje trgovačkog centra u Nišu bio dobar i da ugovor s ciparskom firmom nije potpisao.

Navodne nepravilnosti u ugovoru otkrila je tek revizija koja je obavljena nakon njegova odlaska iz Mercatora u politiku.

Janković je i ranije sugerirao kako su sudski procesi protiv njega nakon što se kandidirao za ljubljanskog gradonačelnika, a kasnije utemeljio i vlastitu stranku, politički motivirani radi njegove diskreditacije.

Sa svojom strankom Pozitivna Slovenija (PS) Janković je osvojio najviše glasova na parlamentarnim izborima 2011. godine, ali nije uspio sastaviti vladu. Kasnije se iz državne politike povukao, a njegova stranka se raspala.

 

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!