25. LIPNJA 2012. 20:31h

Zemlje EU najavile jačanje sankcija protiv sirijskog režima

Susret sirijskoga predsjednika Bashara al-Assada i specijalnoga izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana u Damasku.

Foto

Svijet
0

Tekst

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije potvrdili su u ponedjeljak na sastanku u Luxembourgu novi krug sankcija protiv sirijskog režima, razgovarali o stanju u Egiptu, razmijenili mišljenja o Bosni i Hercegovini i njezinu putu prema EU-a te prihvatili novi strateški okvir za ljudska prava i demokraciju.

Na sastanku je kao promatrač sudjelovala hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Hrvatska ministrica je bilateralno razgovorala sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom te najavila mogućnost razgovora s nizozemskim i slovenskim kolegama Urijem Rosenthalom i Karelom Erjavcem.

U raspravi o Siriji, ministrica Pusić je iznijela stajalište da uz jačanje sankcija protiv tamošnjeg režima Europska unija mora imati i izlazlanu strategiju, odnosno jasne ciljeve što se time želi postići.

"Stajalište Hrvatske je da jačanje sankcija, za koje se zauzele mnoge zemlje, mora biti u kombinaciji s pronalaženjem neke izlazne strategije jer pojačavanje sankcija bez neke jasne ideje kamo to vodi i koji se cilj želi postići može samo intenzivirati napetosti i pogoršati tamošnju situaciju, koju mnogi ovdje već vide kao početak građanskog rata", rekla je ministrica Pusić.

Šefovi diplomacija zemaja članica EU-a potvrdili su u ponedjeljak novi krug sankcija, to jest proširili popis sirijskih građana i poduzeća kojima se zabranjuje boravak i poslovanje na teritoriju EU-a.

Hrvatska je zajedno s ostalim članicama EU-a čestitala egipatskom narodu na demokratskom izboru novoga predsjednika Mohameda Mursija.

"Egipat, zemlja koja ima presudan utjecaj na zemlje južnog Mediterana, zakoračio je na vrlo važan put i stoga je ova mirna tranzicija posebno važna", rekla je ministrica Pusić.

Ministrica je rekla da je egipatski ministar vanjskih poslova, zajedno s još pet ministara zemalja južnog Mediterana, najavio sudjelovanje na skorašnjem Croatia summitu u Dubrovniku. Ministrica Pusić je istaknula da hrvatsko iskustvo provedbe temeljitih reformi i izgradnje državnih institucija može biti od koristi zemljama južnog Mediterana, koje također moraju proći kroz taj proces.

Vijeće je prihvatilo i novi strateški okvir za ljudska prava i demokraciju, kojim će se EU u narednom razdoblju voditi u svom vanjskopolitičkom djelovanju. Nova strategija predviđa i uspostavu posebnog predstavnika EU-a za ljudska prava.

"To smatramo posebno značajnim, osobito u kombinaciji s osnivanjem zaklade za ljudska prava", rekla je ministrica Pusić, koja je posebno istaknula da se kvaliteta zaštite ljudskih prava najbolje može vidjeti kroz prava žena i djevojčica.

"Kvaliteta zaštite žena i djevojčica u zemljama u kojima postoje mirovne misije najbolji je test i lakmus-papir za stanje ljudskih prava općenito", rekla je hrvatska ministrica.

Vijeće EU-a prihvatilo je i zaključke u kojima je pozvalo političke čelnike u Bosni i Hercegovini da brzo učine sve što je potrebno kako bi sve razine vlasti u toj zemlji zadržale mogućnost djelovanja i kako bi se usmjerile na ispunjavanje zadaća koje stoje na putu prema Europskoj uniji. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!