1. RUJNA 2013. 18:49h

Zbog krize na Bliskom istoku SAD-u prijeti energetski kolaps

Foto

Svijet
0

Tekst

Previranja na Bliskom istoku izazvala su strahovanja da bi uskoro cijene nafte na svjetskom tržištu mogle dostići rekordne razine.

Do sada je takav scenarij izbjegnut, najviše zahvaljujući činjenici da je najveći potrošač nafte, Sjedinjene Države, povećao eksploataciju vlastitih resursa.

U trenutku najveće krize tokom arapsko-izraelskog rata 1973, arapske države koje su dominirale OPEC-om uvele su naftni embargo Zapadu.

Tada su Amerikanci prvi put iskusili čekanje u redovima na benzinskim pumpama. Američki predsjednik je postavio cilj - energetska samostalnost zemlje.

četrdeset godina kasnije Sjedinjene Države i dalje ovise o uvozu. Ali, predsjednik Barack Obama kaže da će povećanje domaće proizvodnje, kao i korištenje ekonomičnijih vozila, ubrzo dovesti do energetske samoodrživosti. 

"Od sada možemo upravljati svojom energetskom sudbinom. Proizvodimo najviše nafte u posljednjih 15 godina", kaže Obama.

Uprkos sankcijama uvedenim Iranu te otežanog snabdijevanja iz Libije, Iraka i Nigerije, američki potrošači krizu ni ne osjete.

"Cijene benzina ovog ljeta na pumpama u Sjedinjenim Državama iste su kao i godinu dana ranije. A to odražava i sliku globalnih cijena nafte", izvještava Al Jazeera.

Zahvaljujući ogromnom povećanju proizvodnje nafte u Americi, Me?unarodna agencija za energiju prognozira da će u 2014. biti zabilježen najveći višak energenta u posljednjih 20 godina. To će dodatno oslabiti poziciju zemalja OPEC-a na tržištu.

"OPEC već bilježi slabiju potražnju za dva do dva i pol milijuna barela, čemu je uzrok povećanje proizvodnje u Sjedinjenim Državama", ističe Manouchehr Takin iz Centra za globalnu energiju.

Ta činjenica pomogla je pri donošenju odluke o bojkotu iranske nafte. Ali, pojedini stručnjaci upozoravaju na to da sve nije tako jednostavno.

Sjedinjene Države, tvrde, još su daleko od energetske samoodrživosti.

"Tržište je i dalje ranjivo na poremećaje u opskrbljivanju i mislim da je važno da političari shvate da bi doga?anja u drugom dijelu svijeta mogla uvesti američku ekonomiju u novu recesiju", kaže Sam Ori iz organizacije Securing America's Future Energy.

Mogućnost novog kolapsa u opskrbljivanju naftom je upozorenje da su alternativni, obnovljivi izvori energije potrebniji nego ikada

 

Dalje.com
1/0