8. KOLOVOZA 2012. 15:54h

Zaposleni u BiH umjesto dužeg odmora radije bi veće plaće

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Foto

Svijet
0

Tekst

Najveći broj zaposlenih u Bosni i Hercegovini ima između 14 i 18 dana godišnjeg odmora, no kada bi mogli birati radije bi izabrali veću plaću nego dulji odmor, pokazalo je istraživanje što ga je proveo specijalizirani internetski portal posao.ba.

U anketi provedenoj među 659 zaposlenih osoba u razdoblju od 2. lipnja do 2. kolovoza, došlo se do podatka da će, unatoč ozbiljnoj gospodarskoj krizi, 72 posto zaposlenih ove godine ići na godišnji odmor.

Njih 52 posto zadovoljno je duljinom odmora, iako je oko 15 posto ispitanika odgovorilo kako im godišnje pripadne tek sedam slobodnih dana.

Čak 79 posto sudionika istraživanja izjavilo je kako bi izabralo povišicu plaće umjesto većeg broja slobodnih dana.

Pokazatelj je to činjenice da su plaće u BiH i dalje niske i nedostatne za brojne potrebe.

Stoga 54 posto zaposlenih radi vikendima a za 36 posto onih koji rade vikendom poslodavci i subote računaju u dane godišnjeg odmora.

Iako godišnji odmor smatraju važnim, 49 posto ispitanih izjavilo je kako je moralo prekinuti godišnji odmor zbog posla.

Upravo zbog posla odnosno zbog pritiska poslodavaca godišnji odmor u potpunosti ne stigne iskoristiti 38 posto ispitanih.

Samo 43 posto ispitanih odgovorilo je pozivno na pitanje može li godišnji odmor iskoristiti kada im to odgovara.

Četvrtina sudionika ankete potvrdila je kako uvijek pa i na odmoru mora biti dostupan poslodavcu, a zbog toga je njih gotovo 30 posto odmor moralo prekidati. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!