KLEINE ZEITUNG O HYPU:

11. TRAVNJA 2010. 19:14h

Zagorec i Haider u džep strpali 15 milijuna eura

Vladimir Zagorec

Foto

Svijet
0

Tekst

Hypo banka je na projektu turističkog naselja Punta Skala izgubila oko 15 milijuna eura koje su u džep strpali i članovi Uprave te banke.

Istragom o nepravilnostima u poslovanju Hypo banke otkriveno je kako je u malverzacije bio upleten poginuli čelnik austrijske pokrajine Koruške Joerg Haider, dok mu je u preprodaji nekretnina pomagao Vladimir Zagorec.

Hypo banka je na projektu turističkog naselja Punta Skala pokraj Zadra prema pisanju austrijskog Kleine Zeitunga izgubila oko 15 milijuna eura, od kojih su dio, osim Zagorca i Haidera dobili bivši članovi Uprave Hypo banke Gunter Striedinger i Walter Groier.

Reklamni slogan resorta Punta Skale 'Učinit ćemo vaše snove još boljima' značio je ostavrenje snova i Joregu Haideru. Tužiteljstvo u Klagenfurtu došlo do saznanja kako je Haider imao tajne račune u Lihtenštajnu na koje su pohranjivali novac od preprodaje nekretnina.

Pokojni Haider, o optužbama ne može očitovati te protiv njega optužnica ni ne može biti podignuta, pa bi to, pokažu li se tvrdnje točnima, mogao postati jedinstveni slučaj korupcije u Europi.

'Ne mogu zamisliti da se Haider upuštao u takve poslove'

Haider je navodno zajedno sa predsjednikom uprave Hypo banke Gunterom Striedingerom, revizorom Walterom Groierom iz Confida Grupe, koja ima i podružnicu u Hrvatskoj, te sa bivšim hrvatskim generalom Vladimirom Zagorcem, kupovao nekretnine kreirao dobru marketinšku priču i preprodavao ih Hypo banci, koja je kupnjom bila na gubitku.

Osim Punta Skale, spominje se i projekt Singolus u Umagu. U tom je slučaju pak Hypo banka isplatila pozamašnu svotu iako zemljište nije imalo građevinsku dozvolu.

Stefan Petzner, dugogodišnji glasnogovornik Joerga Haidera je kazao kako 'ne može zamisliti' da se Haider upuštao u takve poslove te kako on osobno ništa takvog nije ništa zapazio.

'Afera Hypo tek će potresti Hrvatsku'

-.-wikipedia-.-Jorg Heider
Jorg Heider
Photo wikipedia  
Podsjetimo, Rolf Holub, šef frakcije Stranke zelenih u koruškom parlamentu nedavno je dao intervju za Večernji list u kojem je kazao kako je njegova stranka je 2007. godine na stotinjak stranica sastavila dokument o spoznajama o aferi Hypo koje se, kako napreduje istraga koruškog odvjetništva, redom pokazuju kao točne. U međuvremenu je istragu pokrenuo i koruški parlament, a na čelo povjerenstva postavljen je igrom slučaja upravo Holub, koji je u intervjuu govorio i o zagorcu i suradnji Ive Sanadera s Haiderom.

Objasnio je da je Nadzor financijskog tržišta (FMA) prvi put izvijestio o nepravilnostima u Hypu još 2006. godine, nakon što su mu suradnici iz Hrvatske poručili da obrazi pozornost na dubiozne poslove s leasingom. Kontaktirao je s Joškom Vlašićem iz Zelenih, čiji su se kolege bavili Hypom, pa su došli do informatora iz Hypa.

Koruški Zeleni su još 2007. godine sastavili Kontrolni izvještaj o Hypu, te je upitan o tome kako to da već tada nitko nije reagirao na aferu rekao je kako je trabala reagirati FMA.

Naglasio je kako su stoga kao svjedoke pred povjerenstvom pozvali i osobe koje su u to vrijeme vodile FMA, među kojima i tadašnjeg ministra financija Karla Heinza Grassera. On će morati odgovoriti zašto se tada FMA ponašala kao da je sve bilo u najboljem redu.

Sanader i Haider blisko surađivali

Ističe kako Državno odvjetništvo nastoji razriješiti kriminalne aktivnosti, a istražno povjerenstvo koruškog parlamenta istražuje političke okolnosti koje su dovele do afere kako bi da se mijenjaju zakonu i spriječe da se takve okolnosti opet pojave. Pita je li Koruška nadzirala 25 milijardi eura jamstava, pa dodaje kako se mora utvrditi politička odgovornost ako netko iz političkih krugova nije nadzirao ono što je trebao.

Svojedobno je izjavio da su prijelomne točke u aferi bile prodaja Hypa BayernLB-u i poslovi Hypa u Hrvatskoj, pa je pojasnio da dio ima veze s Hrvatskom jer se pokazalo da je stvarna vrijednost Hypa 4 milijarde eura manja od one po kojoj je prodan BayernLB-u.

Na pitanje kakve su interese imali Stoiber i Sanader da dogovore prodaju Hypa u kolovozu 2007. godine rekao je kako su pristanak o prodaji Hypa BayernLB-u morale su dati nacionalne banke u svim zemljama, tako i HNB, koji nije bio oduševljen bavarskim vlasništvom nakon iskustva s Riječkom bankom, gdje je ranije nestao novac.

Stoiber je, tvrdi, morao otvoriti nekoliko vrata, a interes mu je bila bavarska logika da se Hypo pod svaku cijenu mora kupiti zbog širenja tržišta. Koliko dugo je Sanader na tome surađivao, ne zna, ali je neke stvari za Hypo u Hrvatskoj po svoj prilici obavljao u suradnji s Jörgom Haiderom.

Kazao je kako je vjerojatno da je Stoiber prijetio povlačenjem podrške Hrvatskoj u procesu pristupanja EU, jer postoje televizijski prilozi u kojima je Stoiber izjavio da se vode pregovori s Hrvatskom i da će njen ulazak u EU biti brži ako da pristanak za prodaju Hypa BayernLB-u.

Ruka ruku mije

Vjeruje da bez političkih veza Jörga Haidera u Hrvatskoj i u istočnoj Europi širenje Hypa ne bi bilo moguće. Vjeruje da je on otvarao vrata poslovima i da se dijelio novac određenim političkim strankama za njihove predizborne kampanje. Uslijedio je scenarij 'ruka ruku mije'.

Na pitanje o tome koliki je Zagorčev udio u aferi rekao je kako je on stavljen na listu svjedoka jer su tijekom istrage iz Hrvatske prema Austriji iskrsnule mnoge optužbe o pranju novca preko Lihtenštajna u kojima je on mogao biti povezan s političarima i suradnicima u Hypu.

To je, objašnjava, moglo ići tako da dobije kredit bez jamstava ili da nikad ne otplati dobiveni kredit. Ne zna koliko je daleko DORH otišao u istraživanju Zagorčeve uloge, no dobiti će listu pitanja i tražiti odgovore u pisanom obliku. Istražuju i jesu li direktive da mu se dodjeljuju krediti dolazile iz Klagenfurta, Hrvatske ili možda Lihtenštajna. Ona ipak vjeruje da je procjena o riziku često bivala poništena iz Klagenfurta kako bi mu se dodijelilo kredite.

-.-AFP-.-
Photo javno165  
Istraga bi mogla potrajati godinu dana, bit će političkih posljedica

Na pitanje o kolikim bi se iznosima moglo govoriti ustvrdio je da DORH već zna o kolikim se iznosima radi, inače Zagorec sada ne bi bio u zatvoru. U aferi Hypo u Hrvatskoj riječ je o puno većim iznosima i o mnogim drugim ljudima, objašnjava. Na području Hrvatske i istočne Europe nedostaje 4 milijarde eura razlike u procjeni između cijene po kojoj je Hypo prodan BayernLB-u i stvarne vrijednosti.

Istraga bi mogla potrajati najmanje godinu dana. Državno odvjetništvo je isprva smatralo da će posao obaviti za nekoliko mjeseci, no sada se pokazuje da će novi elementi afere iskrsavati do kraja godine.

Smatra kako je to tek dijelić mreže, te da je posrijedi sustav koji je proširen diljem svijeta. Ovaj je dio afere, smatra, isplivao samo zato što je tako glupo napravljen da ga se lako moglo raskrinkati.

Na pitanje misli li da će u Hrvatskoj biti nekih političkih posljedica rekao je kako je to sigurno.

Zaključuje kako će se morati mijenjati kontrolni sustavi tako da banke i političari više ne smiju zajedno raditi, a da se to nikome ne prijavi. Poručio je kako ćemo sami morati istjerati to da političari snose posljedice za svoje postupke, onako kao što u nekim drugim zemljama političari podnose ostavke kad se otkrije njihova umiješanost u ovakvo što.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!