22. KOLOVOZA 2012. 15:33h

Za ubojstvo vođe ekstrmističke bjelačke skupine dobio doživotnu kaznu

Foto

Svijet
0

Tekst

Chris Mahlangu, crnački seoski radnik, proglašen je u srijedu krivim za ubojstvo Eugenea Terre'Blanchea, vođe ekstremističke bjelačke skupine i osuđen na kaznu doživotnog zatvora na sudu u Ventersdorpu na sjeveru Južnoafričke Republike.

Mahlangu, koji je imao 28 godina 22. svibnja 2010., osuđen je jer je na smrt pretukao utemeljitelja Afrikanskog pokreta otpora (AWB), skupine krajnje desnice koja zagovara dominaciju bijele manjine.

Patrick Ndlovu, suoptuženik za ubojstvo koji je tada bio malodoban, proglašen je krivim samo za nasilje i osuđen je na dvije godine zatvora uvjetno.

Ubojstvo Eugenea Terre'Blanchea raspirilo je 2010., strasti i strahovanja od izbijanja međurasnog nasilja uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u JAR-u.

I Mahlangu i njegov suučesnik odabcuju krivnju te tvrde da su se s vlasnikom imanja posvađali oko plaća.

"Prema izjavama nekliko svjedoka optuženoga, spor s ubijenom osobom vodio se oko novca, a ne oko njegovih političkih uvjerenja", rekao je sudac John Horn.

Ndlovu, koji je na sudu rekao da je kod Terrre'Blanchea živio u atmosferi verbalnog i tjelesnog terora, tvrdi da je vođa AWB-a već bio mrtav kada je on stigao na poprište zločina. Mahlangu se pak branio da je djelovao u samoobrani kada je Terre'Blanche na njega nasrnuo mačetom te je tvrdio da ga je ubijeni gazda u prošlosti seksualno napastovao. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!