2. SIJENJA 2013. 12:54h

Xinxua: SAD ide prema fiskalnom ponoru

Foto

Svijet
0

Tekst

Američki sporazum o povećanju poreza, koji je postignut u posljednji trenutak, riješio je jedan problem, ali se najveće gospodarstvo na svijetu sada mora uhvatiti u koštac s proračunskim deficitom koji ne prijeti "fisklanom liticom" nego "fiskalnim ponorom", objavila je u srijedu kineska državna novinska agencija Xinhua.

Xinhua piše u komentaru, objavljenom na engleskom jeziku na njezinoj internetskoj stranici, da je SAD dominantna ekonomska sila, ali da se američki političari izgleda nisu skloni pozabaviti ukupnim dugom koji iznosi oko 16 bilijuna dolara.

"U demokraciji kao što je SAD, porast poreza i rezanje troškova, točna doza lijeka potrebna za izlječenje njezine bolesti kroničnog duga, već se dugo pokazuje jako nepopularnom me?u biračima", navodi Xinhua.

Američki političari odlučili su ponovno odgoditi odluku, ali problem neće nikada nestati. Na njega bi se mogli spotaknuti i pasti na tlo ili, "u američkom slučaju, u ponor iz kojega nikada nećete moći izaći", navodi agencija u svom komentaru.

Američki kongres odobrio je porast poreza za najbogatija kućanstva u SAD, opotvrdivši tako dvostranački dogovor koji će spriječiti da najveće svjetsko gospodarstvo potone u duboku krizu i recesiju.

S 257 glasova "za" i 167 "protiv", Prestavnički dom, u kojem većinu imaju republikanci, potvrdio je prijedlog zakona kojim je predsjednik Barack Obama potvrdio predizborno obećanje da će povećati poreze onima koji najviše zara?uju.

(Hina) 
 

Dalje.com
1/0