CENTAR SIMONA WIESENTHALA:

11. TRAVNJA 2010. 13:13h

Wiesenthal: Hrvatska uložila nedovoljan napor

Arbeit macht frei

Foto

Svijet
0

Tekst

Hrvatska je dobila ocjenu D za uloženi napor u kažnjavanju nacista koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata činili zločine.

Hrvatska je u posljednjem godišnjem izvještaju Centra Simona Wiesenthala dobila ocjenu D, što znači da je država uložila nedostatne i/ili neuspješne napore u kažnjavanju nacista koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata počinili zločine.

Izvještaj upozorava na nedostatak političke volje u kažnjavanju nacističkih ratnih zločinaca, ali i hvali napore koje je Njemačka uložila kako bi ih osudila. Na popis najtraženijih ratnih zločinaca dodana su još tri imena, stoji u priopćenju objavljenom u nedjelju.

Deveti godišnji izvještaj te udruge obuhvaća razdoblje od 1. travnja 2009. do 31. ožujka ove godine. Ocijene od najviše A do najniže F dodijeljene su više od zemljama u kojima su se za vrijeme Drugog svjetskog rata događali nacistički zločini ili su su priznale sudjelovanje u holokaustu.

Među najgorima Švedska i Australija

Ocjenu A tako su dobile Njemačka i Sjedinjene Američke Države, B je dobila Srbija, a C Italija i Poljska. Hrvatska se našla među državama koje su dobile ocjenu D, a to su Austrija, Danska, Velika Britanija i Nizozemska
Ocjenu A tako su dobile Njemačka i Sjedinjene Američke Države, B je dobila Srbija, a C Italija i Poljska. Hrvatska se našla među državama koje su dobile ocjenu D, a to su Austrija, Danska, Velika Britanija i Nizozemska.

Ocjena E dodijeljena je Argentini, Finskoj, Grčkoj, Latviji i Sloveniji, F-1 Norveškoj, Švedskoj i Siriji, a F-2 Australiji, Kanadi, Estoniji, Mađarskoj, Litvi i Ukrajini. Ocjena X, koja znači da zemlje nisu odgovorile na upite Centra ili su poslale neodgovarajuće dokumente, ako su ih uopće poslale, između ostalih je dodijeljena Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Belgiji i Španjolskoj.

U izvještaju se ističe kako je njemačka politika kažnjavanja nacista dovela do pokretanja dva nova suđenja, jedne presude, te brojnih novih istraga, zbog čega je ta zemlja postigla najbolji rezultat u ovom stoljeću.

Nedostatak političke volje

Kao najveće razočarenje ističe se neuspjeh Mađarske u privođenju Sandora Kepira, jednog od časnika koji su u siječnju 1942. godine organizirali masovno ubojstvo najmanje 1200 civila u Novom Sadu
S druge strane, nedostatak političke volje pokazao se kao velika zapreka u postkomunističkim zemljama Istočne Europe. Prema Centru, problematična je i politika Baltičkih zemalja koje pokušavaju izjednačiti zločine komunista s onim nacističkima.

Kao najveće razočarenje ističe se neuspjeh Mađarske u privođenju Sandora Kepira, jednog od časnika koji su u siječnju 1942. godine organizirali masovno ubojstvo najmanje 1200 civila u Novom Sadu. Kepiro je u Mađarskoj osuđen 1944. godine, ali zapravo nikad nije kažnjen, pa je pobjegao u Argentinu. Centar je sredinom 2006. godine otkrio da živi u Budimpešti.

Na popisu najtraženijih nacista pojavila su se tri nova imena, koja su s popisa istisnula Ivana Demjanjuka i Heinricha Boerea, koji su privedeni na suđenje u Njemačkoj, te Estonca Harryja Mannila, koji je prije tri mjeseca umro na Kostariki. Na njihova mjesta došli su Kapiro, koji je najtraženiji, zatim 6. Karoly Zentai, koji se nalazi u Australiji, te 10. Mikhail Gorshkow, koji je u Estoniji.

Nije problem u starosti

-.-Wikipedia-.-Ephraim Zuroff
Ephraim Zuroff
Photo Wikipedia  
Direktor Centra Efraim Zuroff je rekao kako statistike pokazuju da je još uvijek moguće odgovarajuće kazniti ratne zločince za njihova zlodjela.

- Od siječnja 2001. godine doneseno je najmanje 77 osuda protiv nacističkih ratnih zločinaca, podignuta je najmanje 51 optužnica, a pokrenute su stotine novih istraga. Unatoč ponegdje prevladavajućoj pretpostavci da je prekasno za privođenje nacističkih ubojica pravdi, brojke očito pokazuju suprotno, pa je jasno da će se barem nekoliko takvih kriminalaca suditi u godinama koje slijede - rekao je Zuroff.

Dodao je kako, usprkos tome što se ponekad može činiti kako je upravo dob zločinaca najveća prepreka kažnjavanju, najveći problem zapravo leži u nedostatku političke volje, kao i u pogrešnom mišljenju da je u ovom trenutku nemoguće pronaći, identificirati ili osuditi te zločince.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!