22. LIPNJA 2013. 18:05h

Westerwelle i Davutoglu razgovarali u Dohi

Foto

Svijet
0

Tekst

Njema─Źki ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle i turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu u subotu su se sastali kako bi razgovarali o razmiricama u pogledu kritika kancelarke Angele Merkel na ra─Źun gušenja prosvjeda u Turskoj i o njezinoj nesklonosti da se Turska pridru┼żi EU-u.

Njema─Źka i Turska u petak su pozvale svoje veleposlanike na razgovor nakon što je njema─Źka kancelarka izjavila kako je "zgro┼żena" odgovorom slu┼żbene Ankare na prosvjede, a turski ministar optu┼żio kancelarku da blokira turski pristup EU-u.

Ako Njema─Źka ne izmijeni dosadašnje stajalište, EU bi idu─çi tjedan mogao odgoditi ili otkazati planove o otvaranju novoga poglavlja o turskom ─Źlanstvu u idu─çu srijedu.

Takav potez dovodi u pitanje budu─çnost dugoro─Źnih turskih pregovora o pridru┼żenju EU-u, a visoki turski du┼żnosnik rekao je kako bi on mogao rezultirati "oštrom reakcijom" slu┼żbene Ankare.

U priop─çenju njema─Źkog ministarstva vanjskih poslova stoji kako se Westerwelle sastao s Davutogluom na rubu sastanka u Dohi gdje se raspravlja o ratu u Sirji.

"Razgovor je vo?en u konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi", stoji u priop─çenju. "Obojica ministara izmijenila su svoja mišljenja u duhu partnerstva i prijateljstva, a me?u ostalim se razgovaralo i o odnosima izme?u EU-a i Turske te o bilateralnim odnosima".

(Hina)

 

Dalje.com
1/0