18. KOLOVOZA 2015. 16:17h

Vulin: Od reakcije Hrvatske na statut Vukovara važnija je reakcija EU

Aleksandar Vulin

Foto

Svijet
0

Tekst

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin ocijenio je u utorak da će reakcija Europske unije na donošenje novog statuta grada Vukovara biti važnija od reakcije hrvatske vlade na tu odluku vukovarskog gradskog vijeća, ustvrdivši pritom da je riječ o zabrani sjećanje na Srbe kojih više nema ili ih ima vrlo malo.

"Ako EU može svojoj članici dopustiti da zabrani uporabu pisma jednom narodu, da zabrani sjećanje na Srbe kojih u Hrvatskoj više nema ili ih ima veoma malo, ako može tako nešto dopustiti, pitanje je kakve su to onda njezine vrijednosti", rekao je novinarima Vulin u Požarevcu.

Vulin "nije iznena?en odlukom gradskog vijeća u Vukovaru" za koju je rekao da joj je cilj "protjerati ćirilično pismo" s ploča na gradskim ustnovama, ulicama i trgovima.

Zamolio je hrvatsku vladu da reagira na tu odluku "onako kako bi svatko civiliziran reagirao" na tu pojavu koju je nazvao "rasizmom", te sugerirao hrvatskoj vladi da raspusti gradsko vijeće. Dodao je da su članovi toga vijeća "pjevali ustaške pjesme".

Srbijanski je ministar istodobno od dužnosnika u EU zatražio "da se zamisle i postave sebi jednostavno pitanje", kako bi reagirali "da je ovo učinjeno za bilo koji drugi narod u Europi ili bilo koju boju kože ili religiju".

"Može li netko zamisliti, da recimo, u Belgiji netko zabrani uporabu njemačkog jezika? Ili da netko u Belgiji zabrani uporabu francuskog jezika ili da u Italiji zabrane njemački jezik?", citiraju beogradski mediji Vulina.

Odluku vukovarskog gradskog vijeća nazvao je "jasnim primjerom rasizma", upitavši se je li Srbija zrela "za EU, ako EU ne može reagirati na čist, jasan primjer rasizma".

On je ocijenio da je "još prije dvije godine najjednostavnija i potpuno civilizacijska mogućnost da pišete i čitate na svom jeziku u Republici Hrvatskoj dignuta na razinu gra?anskog sukoba".

Dodao je kako je "ostalo da se zabrani još samo i Srpska pravoslavna crkva i onda zaista Srba više neće biti ni u sjećanju". Podsjetio je da je u Novoj Gradiški nedavno srušen spomenik "koji je trebao biti sjećanje na pobijene u posljednjem ratu".

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je u povodu odluke gradskog vijeća Vukovara kojom nije predvi?ana upraba ćirilice najavilo prosvjednu notu Hrvatskoj.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!