4. SRPNJA 2012. 17:19h

Vučić: velika koalicija između SNS-a i Tadićevih demokrata nije realna

Aleksandar Vučić

Foto

Svijet
0

Tekst

Vršitelj dužnosti predsjednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić u srijedu je, nakon razgovora o novoj vladi s predsjednikom Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađanom Dinkićem, izjavio kako velika koalicija između SNS-a i Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića nije realna.

Vučić je u zajedničkom obraćanju novinarima potvrdio da je razgovarao sa zamjenikom pomoćnika američke državne tajnice Hillary Clinton, Philipom Reekerom, te da o tom razgovoru ne može ništa reći "jer takav je dogovor".

Izjava Vučića došla je dan pošto se u srbijanskoj javnosti pojavila informacija da je Reeker, koji boravi u višednevnom posjetu Beogradu, došao kao izaslanik Hillary Clinton kako bi lobirao za veliku koaliciju, te da Sjedinjene Američke Države ne žele predsjednika Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicu Dačića za predsjednika srbijanske vlade.

Dačiću je proteklog tjedna srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić povjerio mandat za formiranje nove vlade, najavivši kako će novu vladu, uz koaliciju oko Dačićevog SPS-a, činiti i SNS i URS, te da bi im se mogle priključiti još neke parlamentarne stranke.

Vučić je, govoreći o razgovoru s Dinkićem u srijedu, kazao kako je postignuta suglasnost o početku pristupnih pregovora s Europskom unijom, o borbi protiv korupcije i kriminala i o ključnim gospodarskim mjerama, dok će idućih danima biti razgovora o sastavljanju koalicijskog sporazuma svih triju strana.

Koalicijski sporazum SPS-a, URS-a i SNS-a, po riječima Dinkića, bit će najdetaljniji koalicijski sporazum u posljednjih 12 godina (koliko je proteklo od demokratskih promjena u Srbiji započetih svrgavanjem bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića u listopadu 2000. godine).

Zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Philip Reeker u Beogradu je u utorak u odvojenim susretima razgovarao s Dačićem, Vučićem i Dinkićem, kao i s predsjednikom srbijanske Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomirom Jovanovićem. Reeker se nakratko sastao i sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, dok se bi se u srijedu poslije podne trebao sastati s predsjednikom DS-a Borisom Tadićem. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!