28. LIPNJA 2012. 09:57h

Vrhovni sud SAD-a donosi odluku o sudbini Barackove reforme zdravstva

Foto

Svijet
0

Tekst

Vrhovni sud SAD-a u četvrtak donosi dugo iščekivanu odluku o sudbini reforme zdravstvenog osiguranja za koju se zalaže predsjednik Barack Obama, a koja bi mogla utjecati na predsjedničke izbore u studenome.

Najviše zakonodavno tijelo u zemlji, većinom konzervativno, čekalo je zadnji dan godišnjeg zasjedanja da donese odluku koju je nekoliko stručnjaka već prozvalo "odlukom stoljeća".

Nakon trodnevnog izlaganja u ožujku, rekordnog po trajanju, i tromjesečnih rasprava, pitanje je hoće li preživjeti najveća reforma demokratskog predsjednika malo više od četiri mjeseca prije predsjedničkih izbora.

Zakonom bi se trebalo pokriti zdravstveno osiguranje 32 milijuna Amerikanaca koji ga dosad nisu imali.

Najspornija je odredba zakona po kojoj bi zdravstveno osiguranje do 2014. postalo obvezatno za sve građane pod prijetnjom financijske kazne, za koju više od polovice američkih država, kojima su na čelu republikanci, smatra protuustavnom, zbog čega su prijedlog zakona i uputile Vrhovnom sudu. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!