POZIV PREDSJEDNIKU OBAMI

31. SIJEŔNJA 2009. 16:11h

VIDEO: Vrijeme je za legalizaciju marihuane

Barack Obama i Joe Biden

Foto

Svijet
0

Tekst

U nedavnoj anketi CNBC-a u kojoj je glasovalo 26.000 ljudi, 97 posto je bilo za dekriminalizaciju marihuane.

- Predsjedni─Źe Obama, vrijeme je za legalizaciju. Da, mi to mo┼żemo ┬ľ poruka je mladih, starih, homoseksualaca, heteroseksualaca, Amerikanaca svih nacionalnosti i boja novoizabranom predsjedniku Baracku Obami.

─Źini se da je Amerikancima dosta arhai─Źnih i rigidnih zakona. U spotu za legalizaciju marihuane pojavljuju se lije─Źnik, odvjetnik, novinar, studentica, u─Źiteljica, zastupnik i oboljeli od raka koji smatraju da su zakoni kojima se brani konzumacija marihuane zastarjeli i opasni.

Studentica ka┼że da je zbog zakona izgubila ┼íkolarinu, a u─Źiteljica je izgubila posao. Novinar iznosi podatak prema kojemu je zbog marihuane od 1965. godine uhi─çeno dvadeset milijuna ljudi. Ka┼żu da su zatvori pretrpani nenasilnim prijestupnicima, a nacija tro┼íi milijarde dolara na zakon koji je besmislen.

Va┼żan posao

- Imamo va┼żan posao za napraviti izvan Kongresa kako bismo postigli uspjeh unutar Kongresa ┬ľ rekla je Pelosi za CNN nakon upita o sve galsnijim pozivima za legalizaciju marihuane.
''Mo┼żete oporezivati, zakonski regulirati, stvoriti nova radna mjesta i spasiti gospodarstvo'', ka┼żu zagovornici reforme u spotu.

U posljednjih nekoliko mjeseci ameri─Źka je javnost dala ogromnu podr┼íku reformi.

Nedavno je CNBC proveo anketu s pitanjem ''Jeste li zagovornik dekriminalizacije upotrebe marihuane?''. Glasovalo je 26.000 ljudi, a više od 97 posto bilo je za dekriminalizaciju.

Prema nacionalnoj anketi koju su naru─Źili CNN i magazin Time, osamdeset posto Amerikanaca je podr┼żalo uporabu marihuane uz medicinski nadzor, a tri od ─Źetiri je reklo da bi odrasle osobe trebale platiti globu, a ne biti zatvorene za rekreativnu konzumaciju trave.

I predsjedateljica Zastupni─Źkog doma ameri─Źkog Kongresa Nancy Pelosi prili─Źno je iznenadila sve kada je tijekom intervjua za CNN otvoreno podr┼żala reformu zakona o marihuani, pozivaju─çi ljude da dignu glasno i jasno svoj glas. 

- Imamo va┼żan posao za napraviti izvan Kongresa kako bismo postigli uspjeh unutar Kongresa ┬ľ rekla je Pelosi.

Za razliku od Billa Clintona, koji je "pu┼íio, a da nije uvla─Źio dim", od biv┼íeg pu┼ía─Źa trave Obame se po pitanju reforme ovog zakona mnogo o─Źekuje.

- Redovito sam uvla─Źio, to i je smisao ┬ľ rekao je jednom prilikom Obama.

 

Dalje.com
1/0