11. RUJNA 2012. 19:06h

VIDEO: Svjedok trgovine organa na Kosovu detaljno opisivao vađenje srca

Indonezijska Muslimanka hoda pokraj barikada nasuprot komisijskih ureda u Džakarti

Foto

Svijet
0

Tekst

Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić ustvrdio je u utorak, nakon što je tužiteljstvo objavilo kako raspolaže svjedočanstvom o trgovini organima u vrijeme rata na Kosovu, kako se radi o pouzdanom svjedoku čija je sigurnost sada najvažnija.

Vekarić je, prenosi agencija Tanjug, izjavio kako očekuje da će svjedočenje zaštićenog svjedoka pridonijeti da se otkriju činjenice vezane uz trgovinu organa na Kosovu te da očekuje dolazak stranih istražitelja koji će uzeti izjavu svjedoka.

"Uvjerili smo se da je to što on govori istina", kazao je Vekarić naglasivši da su obavljene razne vrste provjera te da je tužiteljstvo sigurno da je svjedok autentičan.

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji je objavio da postoji svjedok ilegalne trgovine organima ljudskih tijela 1998. i 1999. godine tijekom sukoba na Kosovu, izjavio je za beogradske medije kako je odlučeno da se s iskazom zaštićenog svjedoka izađe u javnost kako bi se spriječilo zataškavanje slučaja.

"Bojim se opstrukcije, jer imamo loše iskustvo - zataškavanje jednog izvješća Unmika iz 2005. godine te kasnije relativiziranje izvješća Dicka Martyja", kazao je Vukčević spominjući izvješće izvjestitelja Vijeća Europe o tom pitanju nakon kojega je dan nalog misiji Eulexa za dodatno ispitivanje.

Vukčević je rekao da je uvjeren da objavljivanjem iskaza svjedoka suradnika u medijima neće biti ugrožena istraga te da je tužiteljstvo "podrobno provjeravalo kredibilitet svjedoka i zaključilo da je kredibilan". Vezano uz sigurnost svjedoka kazao je da je "on jako ugrožen, pokušali su ga ubiti i riješio je kao zaštićeni svjedok izići u javnost, jer će tako bolje sebe zaštititi".

Radio televizija Srbija u ponedjeljak navečer je emitrala šokantnu snimku izjave zaštićenog svjedoka koji je izravan sudionik vađenja organa na Kosovu. On je do detalja opisao čitav proces vađenja srca. Zaštićeni svjedok je objasnio i kako se provodila obuka za transplatacije i naveo da su se učili na plastičnoj lutki u kojoj su bili dijelovi tijela. Opisao je sve - od obuke, preko operacija u improviziranim bolnicama do transporta u zračnu luku u Tirani, odakle su organi distribuirani na crno tržište.

Tužitelj za ratne zločine Vladimir Vučković i njegov zamjenik Bruno Vekarić u izjavama za medije su kazali da je glavni istražitelj tima EU koji se bavi istragom o trgovini organima na Kosovu i sjeveru Albanije John Clint Williamson upoznat s navodima zaštićenog svjedoka i očekuju njegovo reagiranje.

Istaknuvši kako je sada je najbitnija sigurnost svjedoka, kojeg osigurava specijalna postrojba srbijanskog ministarstva unutrašnjih poslova, Vekarić je kazao kako je taj svjedok, inače bivši pripadnik OVK-a, obučavan u specijalnom kampu u Albaniji. "Obuke su se obavljale na sjeveru Albanije za različite djelatnosti, pored ostalog i za medicinske intervencije. Oni su njemu tamo rekli da se obučava jer se može dogoditi da netko od zapovjednika OVK strada na fronti i trebaju naučiti transplantirati neki ljudski organ. Nije mu rečeno da se radi o kriminalnom činu vađenja organa", kazao je Vekarić.

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine smatra da je najmanje 300 ratnih zatvorenika, Srba, bilo prebačeno s Kosova u Albaniju na kraju sukoba tih godina.

Mediji u Srbiji navode da je izvješće specijalnog izvjestitelja Vijeća Europe Dicka Martyja, koje je objavljeno krajem 2010., otkrilo zastrašujuće detalje o trgovini organima u kojoj su sudjelovali pripadnici OVK lojalni sadašnjem kosovskom premijeru Hashimu Thaciju. Albanske vlasti su odbacile Martyjeve navode da su se operacije obavljale na sjeveru Albanije.

Informacije o trgovini organima objavila je prva bivša tužiteljica haaškog tribinala Carla del Ponte u knjizi "Lov: Ja i ratni zločinci". (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!