4. PROSINCA 2014. 08:42h

VIDEO: NEW YORK NA NOGAMA Prosvjedi zbog smrti Erica Garnera

Foto

Svijet
0

Tekst

Ameri─Źko pravosu?e pokrenulo je istragu oko povrede gra?anskih prava ubijenog Erica Garnera, crnca kojeg je u New Yorku ugušio bijeli policajac. Istragu je najavio dr┼żavni odvjetnik Eric Holder nakon što je porota odlu─Źila kako ne─çe podizati optu┼żnicu protiv policajca, piše BBC. Ta je odluka pokrenula masovne prosvjede na ulicama New Yorka. Aktivisti su najavili i pohod na Washigton sljede─çeg tjedna.
 
Predsjednik Barack Obama rekao je kako slu─Źaj 'govori o ve─çim problemima'. Odluka porote da ne podi┼że optu┼żnicu protiv policajca koji je na ulici ugušio oca šestero djece dolazi samo tjedan dana nakon još jedne kontroverzne odluke porote, one u dr┼żavi Missouri, koja je odlu─Źila ne podizati optu┼żnicu protiv bijelog policajca koji je vatrenim oru┼żjem ubio nenaoru┼żanog crnog tinejd┼żera. Odluka porote izazvala je masovne prosvjede i nerede diljem zemlje.
 
Potaknut prosvjedima u Fergusonu, ameri─Źki predsjednik Barack Obama zatra┼żio je hitno financiranje poboljšane policijske obuke kako bi se vratilo povjerenje u rad policije.
 
Erica Garnera (43) 17. srpnja na ulici je zaustavila policija, zbog sumnje na prodaju ilegalnih, švercanih cigareta. Slu─Źaj je privukao pozornost kada su se pojavile snimke policajca Daniela Pantaleoa na kojima guši Garnera nakon što je ovaj verbalno odbio biti vezan lisicama. Nekoliko policajaca tada je krenulo obuzdati Garnera, a Pantaleo ga je gušio. Garner, koji je patio od astme, vikao je kako ne mo┼że disati. Kasnije je preminuo u bolnici.
 
 
'Ne mogu disati' je postao i slu┼żbeni 'pokli─Ź' prosvjednika koji su u srijedu nave─Źer izašli na ulice New Yorka, povremeno narušavaju─çi promet. Dr┼żavni odvjetnik Eric Holder najavio je 'temeljitu, neovisnu, poštenu i djelotvornu' istragu zbog potencijalnog kršenja gra?anskih prava u tom slu─Źaju. Ministarstvo pravosu?a ─çe, najavio je, provesti kompletnu istragu materijala koji su prikupili lokalni policajci. "Svi ┼żivoti moraju se cijeniti - svi", rekao je Holder i pozvao prosvjednike da ostanu mirni.

 

 

Dalje.com
1/0