9. STUDENOG 2013. 09:08h

VIDEO: KAOS NA FILIPINIMA: Supertajfun ubio najmanje 1 000 ljudi

tajfun

Foto

Svijet
0

Tekst

Glavna tajnica Crvenog križa Filipina Gwendolyn Pang rekla je da su pristigli preliminarni podaci o žrtvama iz Taclobana i Samara, područja najteže pogo?enih tajfunom Haynanom.

'Naše ekipe javljaju nam o najmanje 1000 tijela pogulih u moru pokraj Taclobana... U Samaru je oko 200 mrtvih. U tijeku je provjera podataka', izjavila je ona za Reuters.

Jedan od najsnažnijih tajfuna koji je ikada udario kopno pogodio je Filipine i razorio središnje pokrajine

Spasilačke ekipe pretražuju područja koja je poharao supertajfun Haiyan. Ceste u obalnom gradu Taclobanu u središnjoj pokrajini Leyte, jednom od najgore razorenih područja, ili su pod vodom ili je na njih palo drveće, dalekovodi i dijelovi otpuhanih kuća pa su blokirane. Na ulicama leže mrtva tijela.

'Posljednji put sam vidio nešto ovakvih razmjera nakon tsunamija u Indijskom oceanu', izjavio je Sebastain Rhodes Stampa, čelnik UN-ovog koordinacijskog tima za procjenu katastrofa koji je poslan u Tacloban. 'Ovo su razaranja ogromnih razmjera', istaknuo je.

Tajfun je vjetrom brzine 275 km na sat i valovima od 5-6 metara poharao središnje otoke Leyte i Samar u petak prije nego što je udario na sjeverni dio pokrajine Cebua i krenuo na zapad, prema otoku Boracayu, tako?er turističkom odredištu, a kasnije pogodio otok Mindoro.

Haiyan, supertajfun 5. kategorije, oslabio je i prešao u kategoriju 4 u subotu, iako su meteorolozi izjavili da bi mogao ponovo ojačati nad Južnim kineskim morem na putu prema Vijetnamu.

Vlasti u 15 vijetnamskih pokrajina pripremaju se za udar Haiyana. Gotovo 300.000 ljudi je evakuirano na sigurnija područja u samo dvije pokrajine. (Hina)

 

 

Dalje.com
1/0