DRUGI BERLINSKI ZID

9. OUJKA 2007. 10:41h

VIDEO: Ciparski Grci srušili simbol podijeljenosti

Tekst

Ciparska vlada sravnila je sa zemljom simbol dugogodišnje razdvojenosti, dio betonske barijere u glavnom gradu Nikoziji.

Ciparska je vlada naredila rušenje dijela zida na Zelenoj liniji u Nikoziji koji dijeli glavni grad i cijeli otok već 33 godine.

Barijera je vrlo brzo zamijenjena aluminijskim pločama i stavljena pod strogi policijski nadzor. Vlasti kažu da će to područje zbog sigurnosnih mjera biti nedostupno sve dok Turska ne povuče svoje vojnike s druge strane.

- Noćas smo srušili kontrolnu točku s naše strane. Sada ćemo vidjeti hoće li turski vojnici biti povučeni kako bi prolaz bio otvoren. Jer ako se vojnici ne povuku neće biti prolaza - rekao je predsjednik ciparskih Grka Papadopoulos.

Nije jasno što je potaklo grčke Ciprane na ovaj postupak, no stanovnici podijeljenog otoka godinama su bili pod snažnim pritiskom me?unarodne zajednice da se pomire.

Stanovnici Nikozije smatraju to vrlo važnim činom u zemlji godinama podijeljenoj po nacionalnoj osnovi na grčki i turski dio. Neki to uspore?uju s padom Berlinskog zida.

- Ovo je vrlo simbolično. Dinamika stvorena ovim činom vodit će otvorenju prijelaza - kaže glavni savjetnik vo?e turskih Ciprana Rasit Pertev.

Barijera je bila zid od cementa koji se protezao preko ceste. Iza njega je neutralna zona koja je oko 50 metara široka i pod nadzorom UN-ovih trupa. Kad je zid srušen, ljudi su uzimali komade betona kao simbole prošlosti.

Pogledajte video vijest

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!